Mohammed G., die naar Syrië wilde gaan om daar mee te doen met de gewelddadige jihad, is woensdag veroordeeld voor het voorbereiden van moord. 

Hij hoeft echter niet naar de gevangenis, want volgens de rechtbank in Rotterdam is hij volledig ontoerekeningsvatbaar.

G. bereidde zich voor op deelname aan de gewelddadige jihad in Syrië onder meer door geld in te zamelen, zijn huur op te zeggen, rugzakken in te pakken en jihadistische teksten te lezen. Hij krijgt dus geen straf, maar hij moet wel naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Hij lijdt aan psychoses, waarin een djinn (geest) hem allerlei dingen opdraagt, zoals naar Syrië gaan. G.'s advocaat Serge Weening toonde zich uitermate blij met de uitspraak. Hij moet het vonnis nog bekijken, maar de kans dat er hoger beroep komt, is klein.

Brand stichten

Syriëganger Omar H. is veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden celstraf waarvan vier voorwaardelijk, omdat hij volgens de rechtbank opzettelijk brand wilde stichten of een explosie veroorzaken.

In zijn huis werden onder meer ontstekingslont, aluminiumpoeder en instructies van internet gevonden hoe explosieven te maken.

Het moet hem te doen zijn geweest om mensen te verwonden, meent de rechtbank. H. heeft ook andere mensen opgeruid door teksten en afbeeldingen die oproepen tot gewelddadige jihad te verspreiden.

Trainen

De zaak is belangrijk voor het Openbaar Ministerie (OM) want het wilde van een rechter horen of het voorbereiden van zo'n reis strafbaar is. Dat is volgens de Rotterdamse rechtbank zo. 

Het OM is tevreden met de uitspraak. Persofficier van justitie Bart den Hartigh: ''Het ging ons erom of afreizen naar Syrië, en het treffen van voorbereidingen daarvoor, om daar misdrijven te plegen, strafbaar is. De rechtbank zegt nu dat dit zo is.''

Justitie wil dit artikel uit het Wetboek van strafrecht in de toekomst gebruiken tegen personen die daadwerkelijk in Syrië zijn geweest, maar bij wie niet te bewijzen is dat ze daar mensen hebben vermoord.

Onderzoek

Den Hartigh zei ook dat er inmiddels onderzoek wordt gedaan naar een aantal teruggekeerde Syriëgangers. Zij worden onderzocht, maar tegen geen van hen is al strafvervolging ingesteld. Het zou gaan om een handvol jihadi's.

Bekijk de uitspraak:

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin