Vier verdachten van de roof van zeven schilderijen uit de Rotterdamse kunsthal hebben dinsdag voor de rechter in Roemenië schuld bekend.

Hoofdverdachte Radu Dogaru gaf toe dat hij de doeken heeft gestolen, maar vroeg zich tegelijk af of het de originele doeken waren of dat het slechts kopieën waren.

Het drietal kwam dinsdag als eerste aan de beurt in het hervatte proces tegen de zes Roemeense verdachten. Vijf van hen zijn aanwezig in de rechtbank in Boekarest.

Uiteindelijk bekende ook een vierde aanwezige betrokkenheid bij de diefstal en verduistering van de zeven doeken. Allen verklaarden dat ze niet wisten dat het waardevolle kunst was. De vier zeiden dat dit nooit had mogen gebeuren.

Moeder

De vijfde verdachte, de moeder van een van de twee hoofdverdachten, zei dat ze onschuldig was en beriep zich verder op haar zwijgrecht. Zij wordt ervan verdacht de schilderijen in haar kachel te hebben verbrand. De verdachten zeiden dinsdag niet te weten waar de schilderijen op dit moment zijn. Moeder Olga zou de laatste zijn geweest die ze in handen had.

De zesde, Adria Procop, is nog voortvluchtig. Hij wordt gezien als het brein achter de roof.

Radu Dogaru verwees naar de in zijn ogen slechte beveiliging van het museum. Hij was wel eens in het Louvre in Parijs geweest en daar waren de schilderijen wel goed beveiligd. In Rotterdam was de binnendeur gewoon open, zei hij. Zijn advocaat uitte eerder al veel kritiek op de beveiligingsmaatregelen in de Kunsthal.

Ingeladen

Alexandru Bitu bekende dat hij de gestolen waar in zijn auto heeft gelegd, maar stelde dat hij op dat moment niet wist wat het precies was.

Hij zei de doeken niet echt gezien te hebben maar alleen te hebben ingeladen. Toen hij doorkreeg dat het zulke waardevolle schilderijen waren, wilde hij niet meer meehelpen met het verhandelen van de kunst. ''Ik dacht dat het een spel was''. De aanklager en rechter toonden zich niet onder de indruk van zijn verklaring.

Verkocht

Moeder Olga heeft de gestolen schilderijen verkocht aan een Oekraïense man met de naam Vladimir. Dat verklaarde hoofdverdachte Radu Dogaru dinsdag tegen de rechter in Boekarest. "De schilderijen zijn niet verbrand", zei hij.

Vladimir is een oude bekende, zei Dogaru verder. Zes jaar geleden woonde hij met hem samen in Londen, zo meldt het Roemeense TV Station Digi 24. 

Dogaru verklaarde eerder al dat de schilderijen nog intact zijn. Experts nemen echter aan dat Olga Dogaru een deel van de meesterwerken heeft verbrand. Als de schilderijen worden teruggevonden, kunnen de straffen aanzienlijk lager uitvallen. 

November

De rechtszaak tegen de zes verdachten gaat op 19 november verder. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. In november zal de officier van justitie een strafeis formuleren. De zitting werd dinsdag afgesloten met de slotpleidooien van de advocaten.

Het was na twee schorsingen in augustus en september nu de eerste keer dat de zaak inhoudelijk werd behandeld.

Spijt

De advocaten willen dat de procedure sneller wordt afgewikkeld, omdat hun cliënten hebben bekend en spijt hebben betoond. De officier van justitie is het daar niet mee eens.

Hij wees erop dat er nog steeds gaten in het verhaal zitten die eerst moeten worden ingevuld. Ook de rechter wil verder praten. Hij gaf wel aan dat deze zaak wat hem betreft op 3 december moet zijn afgerond. Dat is de laatste zittingsdag van de rechtbank.

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat weten dat de gemeente niet inhoudelijk op de zaak kan reageren, omdat er in Rotterdam nog niets over de zaak bekend is en er geen dagvaarding binnen is.

Overzicht: Gebeurtenissen na de kunstroof