Het hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet vindt dat Nederland het Sinterklaasfeest moet afschaffen.

Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties, zegt dat dinsdag bij het tv-programma EenVandaag.

''De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een stap terug is naar de slavernij en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen'', aldus de Jamaicaanse Shepherd. ''Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben.''

Shepherd noemt het haar persoonlijke mening dat "dit in de 21ste eeuw niet meer zou moeten gebeuren".

De VN is bezig met een onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Hoewel het officiële VN-onderzoek nog niet is afgerond, heeft Shepherd haar mening al gevormd.

Beledigend

Volgens de onderzoeker is het uiterlijk van Zwarte Piet ronduit beledigend. "Wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruitzien of dat is hoe alle blanke mensen eruitzien."

"Als we er achter komen dat onze informatie die we nu hebben onjuist is, zullen we onze mening bijstellen. Maar op basis van de huidige informatie zeg ik dat het niet zou moeten gebeuren", zegt Shepherd.

Mark Rutte

Shepherd roept premier Mark Rutte op een eind te maken aan het Sinterklaasfeest. "De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt."

"Als de Nederlandse overheid inziet dat het Sinterklaasfeest fout is, moeten zij de groepen die het organiseren opdragen om er mee te stoppen", aldus Shepherd.

"En wat is er mis met één Sinterklaas, waarom moeten jullie er twee hebben'', vraagt Shepherd zich in het programma af, waarbij ze doelt op de kerstman.

Onderzoek

Zaterdag werd duidelijk dat de VN onderzoek doet naar Zwarte Piet. Een commissie buigt zich over de vraag of het fenomeen een racistisch stereotype is. Volgende maand wordt een oordeel verwacht.

De discussie over het discriminatoire karakter van Zwarte Piet wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd. Premier Rutte zei vorige week nog dat Zwarte Pieten geen zaak zijn van de regering, maar van de samenleving zijn. "Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen", zei Rutte daarover.

Gesprek

Een delegatie Kamerleden die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York, wil een gesprek met Shepherd. Dat heeft een van de delegatieleden, CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, dinsdag laten weten.

Uit onderzoek van Maurice de Hond (Peil.nl) en No Ties blijkt dinsdag dat 92 procent van de Nederlanders Zwarte Piet niet als de slaaf van Sinterklaas ziet. Slechts een klein deel van 1.697 respondenten associeert Zwarte Piet met slavernij.

91 procent van de Nederlanders is dan ook tegen het aanpassen van het uiterlijk van Zwarte Piet. Opvallend is dat dit aantal lager ligt onder GroenLinks-stemmers (53 procent) en Amsterdammers (65 procent). Toch is ook de meerderheid van die groepen dus tegen een aanpassing.

Minder zwart

Cabaretier Erik van Muiswinkel, die sinds 1998 Hoofdpiet is tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, schrijft dinsdag in een opiniestuk op Nrc.nl dat "piet natuurlijk moet blijven, maar hij kan minder zwart". Ook zou Zwarte Piet volgens Van Muiswinkel geen knecht meer moeten zijn.

"Ik vond het altijd wel mooi dat zo'n apert politiek incorrecte traditie, witte mensen die zich zwart schminken en een zeventiende-eeuws clownspak aantrekken in Nederland juist wel kon", zegt Van Muiswinkel. "Hoe meer een land van zoiets gruwde, hoe dichter de echte pijn daar nog onder de oppervlakte ligt."

"Daar hebben ze geen idee van onze liefde voor het spel binnen het feest. Geen weet van onze verknochtheid aan de onwerkelijke figuren van de Pieten en de Sint zelf."

Volgens Van Muiswinkel is Zwarte Piet in Nederland, "zeker op televisie, al lang 'Piet' geworden". "Hij kan ook 'zij' zijn, heeft geen overdreven rode lippen en glanzende oorringen meer, praat niet krom en jaagt geen angst meer aan." De cabaretier vindt dat "we door moeten gaan met het minder zwart en minder knecht maken van Piet. Maar een feest als Sinterklaas afschaffen, dat wil niemand."

Regenboogpieten

Door de Stichting Minimaclub provincie Groningen worden 'regenboogpieten' ingezet tijdens de viering van het Sinterklaasfeest voor minimagezinnen in Hoogezand-Sappemeer. Dat meldt RTV Noord dinsdag.

Deze pieten worden niet zwart geschminkt, maar krijgen, zoals de naam al doet vermoeden, alle kleuren van de regenboog. De Stichting wil hiermee inspelen op het landelijke debat over de vermeende associatie tussen Zwarte Piet en de Slavernij. 

Voorzitter Henny Litterop spreekt van een statement. "We willen laten zien dat het helemaal niet uitmaakt of je een zwarte piet bent of een groene, gele of een blauwe piet. Als de kinderen de snoepjes maar krijgen, dan zijn ze allang blij."