De landelijke petitie tegen het afschieten van zwerfkatten is ondertekend door 136.113 Nederlanders die het initiatief van de Dierenbescherming steunen.

Dat blijkt nu de actie is afgelopen.

De Dierenbescherming wil dat er een eind komt aan het afschieten van zwerfkatten. De organisatie zegt zich wel zorgen te maken over de enorme hoeveelheid zwerfkatten, maar ziet liever diervriendelijke maatregelen. Daarom ging eind september de actie 'Zeg NEE tegen het afschieten van zwerfkatten' van start.

Het is de bedoeling dat de vele handtekeningen worden overhandigd aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. De Dierenbescherming hoopt dat ze wil kijken naar diervriendelijke maatregelen.

In Nederland zijn er zo'n drie miljoen katten, waarvan een aantal 'in het wild' leeft omdat ze zijn achtergelaten of gedumpt, of afstammen van ooit afgedankte katten. Het precieze aantal is onbekend, maar naar schatting gaat het om vele tienduizenden katten.

Jagers

Jaarlijks worden er tussen de 8000 en 13.500 katten afgeschoten, zegt de Dierenbescherming.

De provincies geven jagers toestemming om de dieren dood te schieten. Dat gebeurt volgens een woordvoerder van de Dierenbescherming meestal aan de randen van stedelijke gebieden of in buitengebieden.