Advocaat Gerard Spong wil dat de Hoge Raad zich alsnog uitspreekt over de rechtszaak tegen Geert Wilders.

Hoewel de zaak in 2011 definitief is afgesloten met vrijspraak op alle punten, moet het hoogste rechtscollege volgens Spong met het oog op de toekomst vaststellen of de PVV-leider zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en haat zaaien.

De advocaat vertelde maandag in het tv-programma Pauw & Witteman dat hij de procureur-generaal bij de Hoge Raad maandag verzocht heeft cassatie in het belang der wet in te stellen. Dat is een speciale procedure waarin de Hoge Raad achteraf bepaalt of een lagere rechter het recht goed heeft uitgelegd.

Tot straf kan zo'n procedure niet leiden. ''Maar dan wordt tenminste vastgesteld dat die teksten wel haatzaaiend zijn'', motiveerde de advocaat zijn verzoek.

Raad van Europa

De procureur-generaal wees een soortgelijk verzoek vorig jaar nog af. Spong denkt echter toch een kans te maken door een onlangs verschenen rapport van de Raad van Europa, waarin gesteld wordt dat Nederland niet genoeg tegen racisme doet. ''Met dit rapport in de hand dacht ik: ik probeer het gewoon nog een keer.''

''De Raad van Europa is een gezaghebbend orgaan, bijna alle Europese landen zijn er lid van'', aldus Spong. de advocaat. Hij denkt dat de ''pittige kritiek'' in het rapport kan leiden tot een andere uitkomst. ''Dit moeten we niet onderschatten. Al die rapportages hebben geleid tot veranderingen.''

Wilders maakt zich niet druk om de nieuwe poging van Spong. ''Mag Zwarte Piet wel blijven van Spong? Ben benieuwd. Ik blijf in ieder geval wel en ook zeggen wat ik vind al gaat hij in cassatie bij de hoge raad van Mars'', liet Wilders dinsdag weten.