Nederland stapt naar het Internationaal Zeerechttribunaal voor het vrijlaten van alle dertig activisten van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise.

Dat maakt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag bekend.

Nederland begon over de zaak twee weken geleden een arbitrageprocedure. Tijdens deze procedure is Rusland gevraagd om schip en activisten direct vrij te laten.

Omdat Rusland hier binnen twee weken geen gehoor aan heeft gegeven, kan Nederland het tribunaal in Hamburg nu via een spoedprocedure verzoeken dit de Russen op te dragen.

De zitting is naar verwachting binnen twee of drie weken in Hamburg. Het tribunaal komt binnen ongeveer een maand met een oordeel.

De arbitrageprocedure loopt intussen gewoon door. Ook via andere diplomatieke wegen zal Timmermans blijven proberen de kwestie op te lossen, aldus zijn woordvoerder. Het is de eerste keer dat Nederland een dergelijk verzoek indient bij het Zeerechttribunaal.

Greenpeace laat in een reactie weten ''heel blij'' te zijn dat Nederland naar het  Zeerechttribunaal stapt. ''We gaan ervan uit dat het recht zal zegevieren. Onze mensen zijn aangeklaagd voor piraterij. Daar is geen enkele sprake van. We hopen heel erg dat ze vrijkomen'', zegt een woordvoerster maandagmiddag.

Volgens Greenpeace gaat het naar omstandigheden goed met de bemanning. ''Maar die omstandigheden zijn natuurlijk absoluut niet prettig. Dat is een gevangenis nooit, en zeker daar niet. Ze zijn gelukkig gezonde mensen, ze houden zich kranig.''

Piraterij

De Arctic Sunrise werd vorige maand na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk. De opvarenden, onder wie twee Nederlanders, worden beschuldigd van piraterij. Daar staat in Rusland maximaal vijftien jaar gevangenisstraf op.

Nederland is overigens bereid de hele procedure in Hamburg te staken als de Russen bereid zijn de kwestie in nauw overleg met Nederland op te lossen. Maar Timmermans zal de procedure pas stoppen als het schip en de bemanning zijn vrijgelaten en vertrokken uit Rusland.

Drugs

Twee weken geleden meldden Russische onderzoekers dat er drugs zijn gevonden aan boord van het schip. Hierdoor zou de gevangenisstraf van de opvarenden verlengd kunnen worden.

Volgens Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace, zijn de beschuldigingen tekenen dat Rusland op zoek is naar nieuwe gronden om de opvarenden van het schip vast te houden, omdat steeds duidelijker wordt dat de aanklacht voor piraterij nergens op is gebaseerd.

''Het is glashelder dat het schip geen illegale drugs aan boord had'', aldus Teulings.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Bovendien komen twee van de dertig opvarenden uit Nederland.