De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft in Nederland in één maand 1,8 miljoen telefoonnummers afgetapt.

Dat blijkt uit data die Der Spiegel in juni al publiceerde. Maandag werd pas duidelijk wat de cijfers precies betekenen.

Tussen begin december en begin januari werden ruim 1,8 miljoen telefoonnummers door NSA afgetapt. Dat wil zeggen dat de Amerikaanse geheime dienst de metadata van de telefoontjes verzamelde.

Dat zijn gegevens zoals de locatie en het telefoonnummer waarmee en waarnaar wordt gebeld. Deze informatie wordt per nummer opgeslagen. Zodra een telefoonnummer door de NSA is opgepikt worden gesprekken automatisch afgeluisterd en opgeslagen als er naar dat nummer wordt gebeld.

Uit de grafiek van Der Spiegel blijkt dat in Nederland in december 2012 zeker 1,8 miljoen telefoonnummers zijn onderschept. Hoe vaak er vervolgens een telefoongesprek is afgeluisterd is niet bekend. Ook is onduidelijk hoeveel nummers er in de maanden daarvoor en daarna zijn onderschept.

In bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk gaat het respectievelijk om 500 miljoen en 70 miljoen afgetapte telefoonnummers.

Aan Tweakers.net laat SP-Kamerlid Ronald van Raak weten dat de Tweede Kamer nu zelf verantwoordelijkheid moet nemen omdat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat niet doet. Van Raak stelt voor Snowden, die de cijfers lekte, uit te nodigen om naar de Tweede Kamer te komen. "Ik wil daarbij dat de minister garandeert dat Snowden niet wordt uitgeleverd aan de VS", aldus Van Raak.

Vijf dingen die je moet weten over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken