Het treinverkeer rond Schiphol is maandag verstoord door een wisselstoring. Rond Hilversum zijn ook problemen ontstaan door werkzaamheden en vertragingen. 

Dat melden Prorail en de Nederlandse Spoorwegen (NS).

De wisselstoring tussen Schiphol en Utrecht duurt naar verwachting tot 22.00 uur maandagavond. De extra reistijd bedraagt volgens Prorail ongeveer een kwartier tot een halfuur.

Ook rond Hilversum rijden naar verwachting tot 02.00 uur vannacht minder treinen. Reizigers hebben daardoor een extra reistijd van ongeveer een halfuur. 

Die problemen komen door wegwerkzaamheden in Bilthoven. Daar moesten treinen tussen Amersfoort en Utrecht om rijden via Hilversum.

Door eerdere vertragingen in Hilversum werd het spoor daar te druk. Daarom is besloten om de treinen tussen Den Haag Centraal en Enschede en Den Haag Centraal - Amersfoort Schothorst op te heffen tussen Utrecht en Amersfoort. 

Stroomstoring

Eerder maandagochtend was er ook een stroomstoring tussen Weesp en Duivendrecht.

De beide verstoringen zorgden maandagochtend ook voor vertraging op andere trajecten rond Amsterdam en Schiphol. "Doordat het ene traject bij Schiphol moet invoegen op het andere, heeft dat inderdaad vrij snel effect op de dienstregeling", aldus een woordvoerster van Prorail.

Tilburg

Door uitgelopen werkzaamheden hebben er maandagochtend ook geen treinen gereden tussen Tilburg en Den Bosch. 

Het werk aan de aansluiting naar het bedrijventerrein Tilburg-Loven begon afgelopen weekeinde en moest voor maandagochtend zijn afgerond. Maar door een combinatie van tegenslagen, waaronder een koperdiefstal, was het werk niet op tijd klaar. Ook maandagavond vanaf 21.50 uur rijden er geen treinen maar bussen. De NS en Prorail hebben dat gemeld.

Er waren enkele storingen in de beveiliging die moeilijk opgelost konden worden, legde een woordvoerder uit. Tegen het middaguur reden de eerste treinen weer. De werkzaamheden moeten nog worden afgerond.

Tegen het middaguur reden de eerste treinen weer. De werkzaamheden moeten nog worden afgerond. Daarom wordt het treinverkeer maandagavond weer stil gelegd. De woordvoerder ontkent dat er te krap is gepland, maar geeft toe dat er ontevredenheid heerst en dat de werkzaamheden grondig zullen worden geëvalueerd.

Bekijk de actuele spoorinformatie