Geen gevaarlijke stoffen gemeten bij woning Ede

Metingen door Defensie in de woning in Ede van de man die jarenlang gevaarlijke stoffen in zijn kelderbox hield hebben niks verdachts opgeleverd. De bewoners kunnen terug naar huis.

Dat heeft de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden bekendgemaakt in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Even voor 04.00 uur werd bekend dat de inzet van de brandweer en Defensie is afgeschaald en de eerste voertuigen zijn vertrokken.

Het team Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van de politie heeft de gevaarlijke stoffen uit de kelderbox in Ede gehaald. Dat heeft de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden zaterdagochtend rond 05.00 uur bekendgemaakt.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) laat de herkomst onderzoeken van de mogelijk dodelijke stoffen die in een kelderbox van een appartementencomplex in Ede zijn gevonden. Het onderzoek wordt gedaan door TNO. Dat liet officier van justitie Jouke Osinga zaterdag weten op een persconferentie in Ede. Hij leidt het onderzoek naar de herkomst van de chemische stoffen

Volgens Osinga is het voorhanden hebben van strijdgassen ''een ernstig misdrijf''. Maar nu de eigenaar van de spullen is overleden, richt het onderzoek zich op de herkomst van de stoffen en wat daar mogelijk mee is gebeurd. Osinga kon niets zeggen over hoeveelheden en soorten chemicaliën die zijn gevonden. Dat moet het TNO-onderzoek uitwijzen.

Mosterdgas

Vijftig woningen werden vrijdagavond ontruimd vanwege de vermoedelijke aanwezigheid van ''zeer gevaarlijke stoffen", waaronder mogelijk mosterdgas, in een kelderbox van het appartementencomplex. 

Volgens de brandweer kwam de politie de stoffen op het spoor na een telefoontje van de broer van de eigenaar van het appartement. 

Bloemen

Bosjes bloemen werden zaterdagochtend uitgedeeld aan bewoners en omwonenden van het appartementencomplex in Ede, als goedmakertje voor de overlast.

Een buurtbewoonster die net buiten het gebied woont dat was ontruimd, kreeg tot haar verrassing ook een bos bloemen. "Dat is de wc-mevrouw, bij haar mochten we van het toilet gebruikmaken. U willen we graag bedanken", zei de agent tegen haar.

Natuurkundige

Ruim een week geleden trof de politie na een melding het levenloze lichaam van een 65-jarige bewoner aan. De man stierf een natuurlijke dood. De politie vond toen in het huis chemische stoffen die voor controle zijn meegenomen.

Donderdag kreeg de brandweer van Almere een melding van de broer van de overleden man, over de ''zeer zwaar giftige stoffen'' in de kelderbox. Die liggen in dozen in een kluis in zijn kelderbox.

De gemeente meldt dat de eigenaar "een achtergrond als natuurkundige'' had.

Bekijk beelden:

Lees meer over:
Ede

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie