Ontruimingen in Ede om mogelijke vondst mosterdgas

In Ede zijn vijftig woningen ontruimd vanwege de vermoedelijke aanwezigheid van ''zeer gevaarlijke stoffen", waaronder mogelijk mosterdgas, in een kelderbox van een appartementencomplex. 

Het is nog niet precies duidelijk welke gevaarlijke stoffen er in de garagebox van een flat in Ede liggen. Volgens een brief die de overleden bewoner had achtergelaten, gaat het om mosterdgas en twee andere zeer zware giftige stoffen.

In de wijk Veldhuizen moesten 110 bewoners hun huis verlaten. Het gaat om vijftig woningen. 

Kelderbox

Een speciaal team van het ministerie van Defensie onderzoekt de kelderbox. Rond 23.15 uur waren veiligheidsmensen nog steeds aan het meten bij de kelderbox. Als daaruit blijkt dat de situatie veilig is, zullen de stoffen worden weggehaald en afgevoerd. Dat heeft de gemeente Ede laten weten. De mensen zijn gehuld in beschermende kleding.

Ontsmettingsstraat

Twee politieagenten die vrijdagmiddag in de kelderbox van het flatgebouw in Ede zijn geweest, zijn uit voorzorg medisch onderzocht. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente laten weten. Volgens haar is daar niets speciaals uitgekomen.

Bewoners wordt geadviseerd om wat spullen voor de nacht mee te nemen. Ze kunnen met hun kleine huisdieren terecht in een hotel in de plaats. Ook fungeert een buurthuis in de omgeving  als opvangcentrum.

Natuurlijke dood

Volgens de brandweer kwam de politie de stoffen op het spoor na een telefoontje van de broer van de eigenaar van het appartement. 

Ruim een week geleden trof de politie na een melding het levenloze lichaam van een 65-jarige bewoner aan. De man stierf een natuurlijke dood. De politie vond toen in het huis chemische stoffen die voor controle zijn meegenomen. Donderdag kreeg de brandweer van Almere een melding van de broer van de overleden man, over de ''zeer zwaar giftige stoffen'' in de kelderbox. Die liggen in dozen in een kluis in zijn kelderbox.

De gemeente meldt dat de eigenaar "een achtergrond als natuurkundige'' had.

'Bizarre situatie'

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft vrijdagavond gezegd dat de stoffen er al jaren liggen. Volgens Van der Knaap was en is de situatie stabiel. ''Maar het wordt een ander verhaal als je de boel gaat verslepen. Daar zijn specialisten voor nodig.''

Van der Knaap zei op een persbijeenkomst vrijdagavond een paar keer dat hij alle risico's wil uitsluiten. Hij vertrouwt op de specialisten van Defensie om de spullen veilig af te kunnen voeren. Van der Knaap sprak van een ''bizarre situatie'' dat een particulier zulke gassen in zijn kelderbox heeft.

Het is niet duidelijk wanneer de operatie is afgerond.


Bekijk de beelden:

Lees meer over:
Tip de redactie