Achtergrond: Stijlvol bordeel Yab Yum was vooral witwascentrale

Het was een opmerkelijke naam voor een van de opvallendste prostitutiebedrijven van Nederland: Yab Yum, ofwel vader en moeder in het Tibetaans. 

Het luxe bordeel werd in 1976 opgericht door Theo Heuft en ging een roerige toekomst tegemoet.

In een statig grachtenpand aan het Singel in Amsterdam werden vier etages stijlvol ingericht, inclusief gecapitonneerde wanden, klatergoud en kroonluchters.

Het bedrijf bevindt zich anno 2013 nog vrijwel in de originele staat, alleen is de functie radicaal veranderd: het is tegenwoordig een museum, Yab Yum Unlocked, waar belangstellenden een rondleiding door een roemruchte en zelfs wereldberoemde seksclub krijgen. De vrouwen van weleer zijn ondertussen letterlijk poppen geworden.

Yab Yum ging ten onder aan de zware criminaliteit, die al snel onlosmakelijk met het bedrijf verbonden was. De betrokken criminelen zijn bijna net zo beroemd als het bordeel

Heuft verkocht zijn bedrijf in 1999 aan Hennie Vittali, een zwager van Harry Stoeltie, kopstuk van de Hells Angels. De oprichter zou voordien zijn afgeperst door mensen als Sam Klepper en John Mieremet, alsmede door de Hells Angels.

Ingrijpen

Acht jaar duurt het voor de autoriteiten ingrijpen. Op advies van het landelijk bureau Bibob, dat controleert of vergunningen met criminele doeleinden in verband kunnen worden gebracht, laat burgemeester Job Cohen de directie van het bordeel in 2007 weten dat de vergunning wordt ingetrokken.

Er ligt een stevig vermoeden dat Yab Yum wordt gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Een van de mensen die daarover de politie informatie verstrekt, is vastgoedbaron Willem Endstra. Die verklaarde dat het luxe bordeel door afpersing in handen van de criminelen was gekomen. Na de sluiting gaat het bedrijf verder als escortservice, hetgeen zonder vergunning wettelijk is toegestaan.

Vittali stapt ondertussen wel naar de rechter, maar die steunt de gemeente tot twee keer toe. De eigenaar, die wordt beschouwd als een stroman van de onderwereld, zet zijn pogingen de club open te houden door tot de Hoge Raad.

Het hoogste rechtscollege bevestigt echter de legitimiteit van de sluiting van Yab Yum in de zomer van 2009. De raad vindt dat de criminele inbreng en opzet afdoende zijn bewezen. Hennie Vittali buigt het hoofd en zet zijn club bijna een jaar later te koop.

Nieuwe handen

Yab Yum komt dan in handen van Chris Kraijpoel. Die legt nieuwe tapijten op de vloer en laat de boel verven. En passant vraagt hij de gemeente Amsterdam om een vergunning voor een besloten prostitutiebedrijf. Maar de geschiedenis herhaalt zich.

Kraijpoel wordt aangehouden in verband met een grootschalig witwasonderzoek. Burgemeester Eberhard van der Laan wijst de aanvraag af. Oprichter Theo Heuft mag zich als lachende derde beschouwen wanneer hij in augustus 2012 eregast is bij de première van de musical Yab Yum in Theater Carré.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie