De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen komt niet op borgtocht vrij. 

Een woordvoerder van Greenpeace meldde dat de rechtbank in het Russische Moermansk vrijdag haar verzoek om vrijlating heeft afgewezen.

Donderdag wees dezelfde rechtbank het verzoek van de andere Nederlandse activist, Mannes Ubels, ook al af. Ook hij blijft in voorarrest.

Campagneleider Oulahsen en Ubels zaten met 28 andere opvarenden op de Arctic Sunrise, toen het Greenpeaceschip vorige maand door de Russen werd geënterd. Dat gebeurde een dag na een actie bij een boorplatform van het Russische gasbedrijf Gazprom ten zuiden van Nova Zembla.

Verhofstadt

Guy Verhofstadt, de Belgische leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, wil de druk op Rusland opvoeren om de actievoerders van Greenpeace vrij te krijgen. Dat zei hij vrijdagmiddag tijdens het tekenen van een petitie van Greenpeace op de Grote Markt in Groningen.

Verhofstadt ziet de arrestatie van de actievoerders niet als een incident. ''De Russische politiek legt constant mensen met een andere mening het zwijgen op'', zegt hij. ''Ze nemen het niet zo nauw met democratische grondrechten en mensenrechten zoals wij die kennen. Dat moet eens ophouden.''