OM wil Benno L. terug in gevangenis

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de voor ontucht veroordeelde zwemschoolhouder Benno L. een half jaar terug naar de gevangenis gaat. 

Officier van justitie Juliette Nederlof heeft dat vrijdagavond gevraagd, omdat de 63-jarige Bosschenaar volgens haar een groot deel van de afspraken die horen bij zijn voorwaardelijke vrijlating, verschillende keren heeft overtreden.

Eerder dreigde ze de volledige, resterende twee jaar van zijn celstraf te vragen. Ze deed dat echter niet, om behandeling van Benno L. ook in het vervolg nog mogelijk te laten zijn.

De zwemleraar kwam in juni voorwaardelijk vrij na vier jaar cel voor misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. Hij werd op 3 oktober weer aangehouden en zit sindsdien weer vast.

Chauffeur

De officier van justitie zegt dat Benno L. in gesprek is gegaan met een potentiële werkgever, zonder dat te melden. Ze legde uit dat hij tijdens zijn beoogde baan als chauffeur in Duitsland weer in contact zou komen met kinderen, terwijl hem dat is verboden.

Op zijn tijdelijke, beschermde woonplek in Venray weigerde hij volgens de reclassering de huisregels te tekenen en bleef hij weg zonder te vertellen waar hij was. De reclassering neemt het hem verder kwalijk dat hij niet op voorhand wil vertellen over ontwikkelingen in zijn leven.

Na twee officiële waarschuwingen was hij bovendien eens twee uur onvindbaar omdat zijn enkelband leeg was geraakt en onbereikbaar omdat hij niet reageerde op telefoontjes. Benno L. werd aangehouden omdat hij nergens meer in Nederland terechtkon. De stress en spanning van het zwervende bestaan stuwen het gevaar op recidive omhoog, concludeerde het OM.

Aardappel

Benno L. vindt de voorwaarden uitzonderlijk en onredelijk streng. Hij zegt dat hij de afspraken niet met opzet heeft gebroken en dat hij geen eerlijke kans krijgt om te re-integreren:

''Ik vind het jammer dat ik niet de kans krijg om naar het buitenland te gaan. Ik kom hier steeds weer in de media. Integreren heeft zo toch geen zin? Ik voel me als een hete aardappel die steeds doorgeschoven wordt.''

De rechtbank in Den Bosch doet op 1 november uitspraak.

Overzicht zaak Benno L.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie