Het voormalig luxe bordeel Yab Yum in Amsterdam mag geen seksclub meer worden. Een aanvraag voor een vergunning hiervoor heeft burgemeester Eberhard van der Laan afgewezen. 

Dat heeft een woordvoerster van de burgemeester vrijdag gezegd.

Yab Yum moest begin 2008 zijn deuren sluiten, nadat de gemeente de vergunning had ingetrokken. De eigenaar diende vervolgens een nieuwe vergunningaanvraag in. Het Landelijk Bureau Bibob bekeek de aanvraag en oordeelde dat er ''ernstig gevaar voor misbruik met de vergunningen'' is, aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Sinds 21 september is in het pand van de voormalige seksclub een museum gevestigd. Volgens de burgemeester past dit in het bestemmingsplan en is hiervoor geen vergunning nodig.

Rondleiding

In het museum aan het Singel kunnen bezoekers een rondleiding maken door de kamers, verdeeld over vier etages, waar eerder zo'n dertig prostituees werkten.

De originele inrichting - gecapitonneerde wanden, kroonluchters, klatergoud, een whirlpool in elke kamer - is zo veel mogelijk intact gebleven. De dames die er ooit werkten en hun klanten zijn nu vervangen door poppen.

De vergunning werd destijds ingetrokken, omdat de gemeente vermoedde dat die werd misbruikt voor criminele activiteiten. De seksclub, in 1976 opgericht door Theo Heuft, oefende altijd een grote aantrekkingskracht uit op zware criminelen.

Achtergrond: Stijlvol bordeel Yab Yum was vooral witwascentrale