Verschillende organisaties die Sinterklaasfeesten organiseren zijn bereid om het uiterlijk van Zwarte Piet geleidelijk aan te passen. 

Dat meldt NRC vrijdag.

De laatste weken is er discussie over het uiterlijk van de knechten van de Sinterklaas, vanwege de vermeende verwijzing naar de slavernij. Volgens de organisaties bedreigt de felheid van voor- en tegenstanders in dit debat het kinderfeest.

Dominee Henk Leegte, de voorzitter van het comité dat de Sinterklaasintocht in Amsterdam organiseert, wil in januari het gesprek aan gaan met de belangrijkste organisaties.

"Langs de weg der geleidelijkheid kunnen we dingen veranderen aan Zwarte Piet", zegt Leegte tegen het dagblad.

"Ik kan me persoonlijk voorstellen dat we om te beginnen honderd van de vijfhonderd Pieten een ander uiterlijk geven", stelt Leegte, die zegt te zien dat tegenstanders van Zwarte Piet zich ergeren aan diens huidige gedaante. 

Leegte vindt het te laat om voor de komende Sinterklaasviering nog veranderingen door te voeren. 

Twee kampen

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, vraagt zich af er tot januari gewacht kan worden. 

"De weerstand wordt steeds heftiger. Naarmate de protesten tegen Zwarte Piet feller worden, komen er meer aanmeldingen van kinderen die Zwarte Piet willen spelen. Straks hebben we twee kampen in dit land." Ook Strouken wil de Sinterklaasorganisaties aanbevelen om het uiterlijk van Zwarte Piet in stapjes te veranderen.

Jan van Wijk, voorzitter van het Sint Nicolaasgenootschap is niet bereid om de kleur van Zwarte Piet te veranderen. "Als het Amsterdamse comité ons uitnodigt, schuiven we meteen aan. Het maakt mij niet uit of hij sluik haar of kroeshaar heeft, maar Zwarte Piet is wel zwart."

Bussemaker

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) wil zich niet mengen in de discussie over de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam. ''De intocht van Sinterklaas is een lokale aangelegenheid. Het Rijk heeft daar geen bemoeienis mee'', schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de PVV.

Volgens Bussemaker is ''het sinterklaasfeest onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt dit op verschillende manieren gevierd''. Ze schrijft zich ervan bewust te zijn dat de opvattingen over het feest verschillen. Maar ''tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan.''

In Amsterdam is bezwaar ingediend tegen de intocht met zwarte pieten, omdat dit racistisch zou zijn.