Cel geëist tegen ex-directrice abortuskliniek

tegen de 75-jarige Anna R., voormalig directrice van de failliete Haagse abortuskliniek PretermRutgers, heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag 21 maanden celstraf en een boete van 1,5 ton geëist. 

De kliniek heeft volgens het OM gefraudeerd met declaraties en gerommeld met contante betalingen door patiënten. Het totale fraudebedrag beloopt 950.000 euro.

Tegen een 67-jarige baliemedewerkster van de kliniek eiste het OM een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zij zou de directrice hebben geholpen bij de fraude, die in de periode 2007-2009 werd gepleegd.

Eerder dit jaar ontkende R. voor de rechtbank in Den Haag de beschuldigingen.

Aangifte

De FIOD begon het onderzoek in 2010, na een aangifte door de nieuwe directie van de kliniek die in 2009 aantrad. Voor het onderzoek moest het medisch beroepsgeheim worden doorbroken. Omdat alle andere administratie was vernietigd, moest een extern arts-deskundige duizenden dossiers bekijken.

Uit het FIOD-onderzoek bleek dat de kliniek meer abortussen en duurdere behandelingen declareerde bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dan werden uitgevoerd. Contante betalingen door patiënten waren niet in de boekhouding terug te vinden.

De directrice zou ook zo'n 370.000 euro hebben witgewassen. De vrouw wacht nog een aparte ontnemingsprocedure.

Beste bedoelingen

Fraude ondermijnt het zorgstelsel, aldus het OM. ''We gaan ervan uit dat de mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg dat doen vanuit de beste bedoelingen'', zei de officier van justitie vrijdag.

''We verwachten niet dat ze in staat zullen zijn tot misbruik van hun positie en misbruik van het geld dat voor de te verlenen zorg aan hen is toevertrouwd. De verdachten hebben dat vertrouwen ernstig beschaamd.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie