Politie gaat uit van 'gewone inbraak' in Russisch pand

De politie heeft het forensisch onderzoek in een Russisch pand in Den Haag, waar donderdag werd ingebroken, afgerond. 

De politie gaat vooralsnog uit van een gewone inbraak, die losstaat van eerdere incidenten waardoor de diplomatieke spanning tussen Nederland en Rusland opliep.

Het gaat om een woning die onder beheer valt van de Russische ambassade. Dat heeft een woordvoerster vrijdagochtend gemeld.

Het is niet duidelijk of dat onderzoek een spoor van de dader(s) heeft opgeleverd. Er zijn geen vernielingen aangericht of leuzen achtergelaten. Wel zijn enkele persoonlijke eigendommen van de bewoonster meegenomen.  De daders kwamen binnen via de voordeur.

De politie zette het pand donderdagavond enige tijd af met lint. Ook gingen meerdere agenten naar binnen en waren kort daarvoor in gesprek met Russisch sprekende mensen.

Het pand aan de Banstraat is geen diplomatieke vestiging. Volgens een van de buren wordt de woning gebruikt als onderkomen voor ambassadepersoneel. In het huis zouden verschillende appartementen zijn gevestigd.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) betreurt de inbraak, laat een woordvoerder van de minister weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat 'in nauw contact' met de Russische ambassade over de kwestie. 

Voor zover nu bekend gaat het volgens de minister om een gewone inbraak, waarvan het wel heel vervelend is dat die juist nu gebeurt. ''Ik dacht echt: nee hè'', vertelde Timmermans vrijdag voor de wekelijkse ministerraad over zijn eerste reactie toen hij donderdagavond laat hoorde over de inbraak.

Timmermans ziet niet in wie er ''in hemelsnaam'' belang zou kunnen hebben om via de inbraak de relaties verder onder druk te zetten. De inbraak maakt de kwestie extra ingewikkeld, beaamt hij wel. Timmermans doet er naar eigen zeggen alles aan om uit de impasse te komen en heeft de indruk dat zijn Russische collega Sergej Lavrov dat ook doet. Specifiek contact over de inbraak van donderdagavond hebben de twee nog niet gehad.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou heeft wel laten weten dat het een grondig onderzoek eist naar de inbraak. ''We gaan ervan uit dat de Nederlandse autoriteiten uitputtende maatregelen zullen nemen om de daders van dit misdrijf te identificeren", aldus een verklaring op de website van het ministerie.

De Russische ambassade wilde vrijdag geen commentaar geven op de zaak. Zij verwees voor commentaar naar het ministerie in Moskou.

Terugslag

De inbraak in het Russische pand is het zoveelste incident in korte tijd in het Nederland-Ruslandjaar. De spanning tussen beide landen liep vorige week op toen de Russische diplomaat Dmitri Borodin in zijn huis in Den Haag werd aangehouden.

Buurtgenoten zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen. Nederland bood toen excuses aan, omdat de diplomaat onschendbaar is en niet opgepakt had mogen worden.

De verhoudingen werden nog verder verstoord toen de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbos door onbekenden in zijn woning werd geslagen en vastgebonden. De relatie tussen beide landen stond al onder druk, na de entering door Rusland van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise.

Lees meer over:
Tip de redactie