Rutte wil koning 'niet gebruiken als pion'

Koning Willem-Alexander zal in november een bezoek brengen aan Rusland en zal tijdens dat bezoek wellicht president Poetin ontmoeten.

Dat zegt premier Mark Rutte in een interview met De Telegraaf, dat zaterdag verschijnt.

Welke rol Willem-Alexander kan spelen in het verbeteren van de onderlinge betrekkingen wil Rutte niet kwijt. "We moeten de koning niet als pion gaan gebruiken", stelt de minister-president.

"Er wordt gekeken of een ontmoeting mogelijk is." Het kabinet wil met het bezoek de relaties onderstrepen, ondanks de hoogopgelopen spanningen van de laatste paar weken.

Afwikkelen

Volgens Rutte hoeven de incidenten van de laatste paar weken geen blijvende invloed te hebben op de betrekkingen met Rusland. "Het is zaak dat we de dossiers nu op een verstandige manier afwikkelen."

De Russische diplomaat Dmitri Borodin werd vorige week door de politie in Den Haag aangehouden, omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen.

Excuses

Nederland bood kort na het incident al excuses aan, omdat de aanhouding en detentie in strijd was met het Verdrag van Wenen. Rusland nam echter geen genoegen met de excuses en heeft geëist dat de agenten die Borodin oppakten worden gestraft.

Rutte benadrukt tegenover de krant dat dit niet zal gebeuren. "Wij gaan die agenten niet vervolgen, dat is absoluut niet aan de orde."

Elderenbosch

De spanningen liepen deze week verder op nadat onbekenden de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch dinsdagavond in zijn woning in Moskou hadden geslagen en vastgebonden.

Donderdagavond werd in een Russisch pand in Den Haag ingebroken, of dit toeval is wilde de politie nog niet kwijt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie