Inbraak in Russisch pand in Den Haag

In een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade, is donderdag ingebroken. De politie doet forensisch sporenonderzoek, zo meldt een woordvoerster.

Het pand aan de Banstraat is geen diplomatieke vestiging. Het is ogenschijnlijk een woonhuis, dat inmiddels is afgezet met lint.

Meerdere mensen van de politie zijn naar binnen gegaan en waren kort daarvoor buiten in gesprek met Russisch sprekende mensen. Voor de deur staat een auto met een diplomatiek nummerbord.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een verklaring weten de inbraak te betreuren: “Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat minister Timmermans de inbraak betreurt die in een pand heeft plaatsgevonden dat onder beheer is van de Russische ambassade."

"De politie is direct een onderzoek gestart om er voor te zorgen dat de daders kunnen worden opgespoord en berecht. Daarbij werkt de politie samen met de Russische ambassade. Ook Buitenlandse Zaken en de Russische ambassade staan in nauw contact met elkaar over deze zaak.”

Bekijk een reactie van minister Timmermans:

Buren

Volgens een van de buren wordt de woning gebruikt als onderkomen voor ambassadepersoneel. In het huis zouden verschillende appartementen zijn gevestigd.

De politie wacht het onderzoek af en verwacht voor vrijdagochtend geen nieuwe informatie te hebben. Ook andere aanwezigen en betrokkenen doen geen mededelingen.

De inbraak is het zoveelste incident in korte tijd. De Russische diplomaat Dmitri Borodin werd vorige week door de politie in Den Haag aangehouden, omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen.

Excuses

Nederland bood kort na het incident al excuses aan, omdat de aanhouding en detentie in strijd was met het Verdrag van Wenen. Rusland neemt geen genoegen met excuses.

De spanningen liepen deze week verder op nadat onbekenden de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch dinsdagavond in zijn woning in Moskou hadden geslagen en vastgebonden.

Sinds september zitten twee Nederlandse activisten van Greenpeace vast. Zij deden mee aan de actie van het schip de Arctic Sunrise bij een Russisch boorplatform bij Nova Zembla.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie