Overzicht zaak Benno L.

Het Openbaar Ministerie wil de voor ontucht veroordeelde zwemleraar Benno L. weer voor langere tijd vast te zetten. NU.nl geeft een overzicht van de zaak.

Juni 2009

De politie in Den Bosch houdt Benno L aan wegens ontucht. L is de 59-jarige eigenaar van een gespecialiseerde zwemschool. Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch schrijft een brief aan ouders van mogelijke slachtoffers.

Benno L. gaf achttien jaar lang zwemles aan kinderen met een handicap of watervrees. Op zijn computer zijn beelden gevonden waarop te zien is dat hij seksuele handelingen pleegt met kinderen.

Justitie start een grootschalig, langdurig strafrechtelijk onderzoek naar L. Uiteindelijk wordt hij beschuldigd van drie pogingen tot verkrachting, twee pogingen tot gemeenschap met meisjes jonger dan twaalf jaar, 29 aanrandingen en veertig gevallen van ontucht plus het bezit van kinderporno. In totaal gaat het om 57 slachtoffers vanaf zes jaar oud.

2 juli 2010

De rechtbank in Den Bosch veroordeelt Benno L. tot zeven jaar gevangenisstraf. Slechts in 3 van 37 zaken acht de rechtbank bewezen dat L. dwang gebruikte bij het ontucht plegen, daarom valt de straf lager uit dan de eis van tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het OM gaat in hoger beroep.

26 mei 2011

In hoger beroep wordt L. door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Er was tien jaar cel geëist, maar het hof ziet geen bewijs voor enkele van de ernstigste beschuldigingen (poging tot verkrachting en enkele aanrandingen).

Bovendien neemt het hof de mate en aard van de publiciteit over de strafzaak mee in het oordeel. "Zijn identiteit en beeltenis zijn landelijk bekend. De verdachte zal zich na zijn detentie nergens onopgemerkt kunnen vestigen en zal altijd worden achtervolgd door deze zaak."

Mei/juni 2013

Benno L. heeft bijna twee derde van zijn straf uitgezeten en komt daarom binnenkort in aanmerking voor voorwaardelijk invrijheidsstelling. Het valt echter niet mee een woonplek voor hem te vinden, omdat hij een gebiedsverbod krijgt voor ongeveer tien Brabantse gemeenten waar zijn slachtoffers wonen. Daaronder zijn Den Bosch, Tilburg en Vught.

Zijn advocaat Pieter van der Kruijs dreigt met een kort geding als er geen geschikte woning wordt gevonden. L. zelf wil het liefst naar Duitsland verhuizen, maar dat staat het OM niet toe. Hij mag wel op familiebezoek naar Duitsland.

7 juni 2013

L. komt zoals gepland voorwaardelijk vrij. Zijn woonplek is geheim, maar lekt uit via Dagblad van het Noorden. De burgemeester van Venray bevestigt dat L. in een resocialisatiewoning bij een tbs-kliniek in zijn gemeente gaat wonen. De zedendelinquent staat onder toezicht via onder meer een enkelband. Ook mag hij geen contact leggen met zijn slachtoffers.

30 september 2013

L. heeft de resocialisatiewoning verlaten, maar blijkt nog steeds geen definitieve woonplaats te hebben. Hij heeft tijdelijk onderdak gekregen, maar dat is volgens zijn advocaat "geen duurzame oplossing".

De reclassering stelt dat L. zich niet houdt aan de afspraken die horen bij zijn voorwaardelijke vrijlating. Welke voorwaarden dat zijn wordt niet bekend gemaakt.

3 oktober 2013

Justitie heeft L. aangehouden en weer vastgezet, omdat hij een aantal bijzondere voorwaarden van zijn invrijheidsstelling heeft overtreden. L. heeft volgens het OM niet geluisterd en gehandeld naar de aanwijzing van de reclassering.

4 oktober 2013

De rechter-commissaris bepaalt dat L. vast blijft zitten tot de rechter oordeelt over zijn voorwaardelijke vrijlating. Van der Kruijs dient onmiddellijk een verzoek tot vrijlating in.

Volgens de advocaat meent het OM dat L. zich "onbegeleidbaar" opstelt. Wat de precieze redenen zijn maakt het OM niet bekend.

18 oktober 2013

Het OM dient voor de rechtbank in Den Bosch het verzoek in om Benno L. voor een half jaar terug te sturen naar de gevangenis. Eerder dreigde de officier van justitie om de resterende twee jaar van zijn straf te vragen, maar daar ziet ze toch van af zodat L. mogelijk nog behandeld kan worden.

De OvJ maakt ook bekend dat L. enkele afspraken die horen bij zijn voorwaardelijke vrijlating, verschillende keren heeft overtreden. Zo meldde hij niets over een mogelijke nieuwe baan, weigerde hij huisregels te ondertekenen en kreeg hij meerdere waarschuwingen wegens onbereikbaarheid.

L. is uiteindelijk aangehouden, omdat hij nergens meer in Nederland terechtkon. De stress en spanning van het zwervende bestaan stuwen het gevaar op recidive omhoog, concludeerde het OM.

De rechter doet op 1 november uitspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie