Een verzoek om Mannes Ubels op borgtocht vrij te laten, is afgewezen door de plaatselijke rechtbank in Rusland. 
 

Dat meldt Greenpeace donderdag via Twitter.

Ubels is één van de 30 opvarenden van de Arctic Sunrise die meededen aan een actie bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept, de bemanning zit sindsdien vast.

Woensdag werden de beroepen van dertien andere opvarenden al afgewezen. Vrijdag dient het beroep van de andere Nederlandse opvarende, Faiza Oulahsen.

Ubels schreef vorige week in een brief dat het schip, de Arctic Sunrise, ernstige schade kan oplopen als hij bepaalde systemen niet kan onderhouden. In het ergste geval zou het schip zelfs kunnen zinken.

Verzoek

​Elf Nobelprijswinnaars hebben de Russische president Vladimir Poetin in een brief gevraagd de piraterijaanklacht tegen dertig opvarenden van de Arctic Sunrise te laten vallen.

"Wij hebben er vertrouwen in dat u onze wens om het recht op geweldloos protest te respecteren deelt", schrijven zij in een brief die door Greenpeace is gepubliceerd.

De schrijvers, onder wie aartsbisschop Desmond Tutu, wijzen erop dat de opvarenden geweldloos demonstreerden tegen olieboringen in de Noordpool. "Wij vinden het bemoedigend dat u eerder heeft aangegeven niet te geloven dat de opvarenden piraten zijn."

Piraterij

Poetin zei na de arrestatie dat de activisten overduidelijk geen piraten zijn, maar dat de kustwacht dit niet kon weten. De kustwacht enterde het schip na een actie van Greenpeace bij een olieboorplatform van Gazprom in de Petsjorazee, tussen Rusland en de Noordpool.

De Nobelprijswinnaars wijzen op de gevaren van olieboringen in het arctisch gebied en het risico van een olielek onder bevroren water. Ook stellen ze dat zulke boringen bijdragen aan de klimaatverandering. Het is volgens hen tijd om over te stappen op duurzame energie.

"Wij kijken er met verlangen naar uit dat Rusland de piraterijaanklacht laat vallen, de opvarenden in overeenstemming met internationale regelgeving behandelt, het recht op geweldloos protest bevestigt en zich inzet voor bescherming van de Noordelijke IJszee."

Vijf vragen over de zaak-Arctic Sunrise