De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft aanwijzingen voor dreiging van aanslagen op luchtverkeer boven de Egyptische Sinaï-woestijn. 

Dat bevestigt de AIVD tegen NU.nl naar aanleiding van een bericht van NRC Handelsblad woensdag. ArkeFly meldt dat de AIVD met de luchtvaartmaatschappij over de dreiging heeft gesproken.

Een woordvoerder van het Nationaal Centrum voor Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten dat het om "generieke dreiging vanaf de grond in het Sinaï-gebied gaat, dat langere tijd zal duren." "Dit geldt niet alleen voor Nederlandse vluchten, maar voor al het vliegverkeer in het gebied."

De dreiging komt voornamelijk van milities die passagiersvliegtuigen uit de lucht willen schieten. In de regio heerst al vele jaren onrust door gewapende groeperingen. De militaire machthebbers in het onrustige Egypte hebben daar vooralsnog geen einde aan kunnen maken.

"Vliegtuigmaatschappijen moeten zelf handelen naar deze informatie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om om de woestijn heen te vliegen", verklaart de NCTV-woordvoerder.

Wachten af

Arkefly zou vanaf 27 oktober voor het eerst sinds het uitbreken van de onrust in Egypte weer op Sharm-el-Sheikh vliegen, "maar we wachten eerst verdere informatie van de AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken af", aldus een woordvoerster. De vliegroute naar de badplaats doorkruist de Sinaï-woestijn

De luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt de komende twee weken ook niet op de Egyptische badplaats. "We vliegen wel op andere locaties in Egypte, maar na een beoordeling van onze veiligheidsafdeling nog niet naar Sharm-el-Sheik", aldus een woordvoerster van Transavia woensdag.

Transavia baseert het besluit op een risicoanalyse van de veiligheidsorganisatie van de KLM-groep, waar ook Transavia deel van uitmaakt. Wat er in de analyse staat, is niet bekendgemaakt. Transavia heeft twee vluchten, die vrijdag en zaterdag zouden gaan, geannuleerd.

Aangescherpt

Het reisadvies voor Egypte is aangescherpt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is er reële dreiging van terroristische aanslagen in het gehele land.

Voor reizen naar de Sinaï geldt daarbij in het bijzonder een dreiging voor het vliegverkeer naar en van de hotelresorts die zijn gelegen aan de kust van de Rode Zee en aan de Golf van Akaba. Alle reizen naar de Sinaï, inclusief de hotelresorts aan de kust van de Rode Zee en de Golf van Akaba worden mede om die reden ten sterkste ontraden, zegt het departement.

Het ministerie adviseert reizigers om bij luchtvaartmaatschappijen of touroperators te informeren voordat ze naar Egypte reizen. De vluchten van Transavia en ArkeFly liggen al een tijdje stil door het negatieve reisadvies voor Egypte. Transavia liet eerder woensdag weten dat de vluchten op Hurghada en Marsa Alam deze week weer doorgaan. De vluchten op Sharm-el-Sheikh zijn opgeschort.

ANVR

Volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) moeten passagiers die via een touroperator een reis hebben geboekt, daarmee in contact treden als de reis niet doorgaat. Als die geen alternatieve reis kan aanbieden, hebben ze recht op restitutie van de reissom.