Man overleden na aanvaring in Nieuwe Maas

In de Nieuwe Maas bij Ridderkerk is woensdagochtend een plezierjacht overvaren door vermoedelijk een binnenvaartschip.

Dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Daarbij zijn drie opvarenden van het jacht te water geraakt. Eén drenkeling, de vrouw van een echtpaar, wordt nog vermist. Het levenloze lichaam van de man is een paar honderd meter stroomafwaarts aangetroffen.

Een derde betrokkene, de 20-jarig dochter van het echtpaar, is uit het water gehaald en naar een ziekenhuis gebracht. Zij heeft geen verwondingen.

Iets voor 11.00 uur werd het plezierjacht overvaren door een groter schip. Het plezierjacht zonk vrij snel. Duikers hebben het vaartuig inmiddels gelokaliseerd.

Het vermoeden bestaat dat de vrouw van het echtpaar zich nog in het jacht bevindt. Opvarenden van een passerende ferry probeerden het mannelijke slachtoffer eerder uit het water te halen, maar die verdween weer uit het zicht. 

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio meldt dat het om een gezin uit Zwitserland gaat. "We hebben de reddingsoperatie inmiddels omgezet in een bergingsoperatie", aldus een woordvoerder. "De kans dat de te water geraakte vrouw het zo lang in het water heeft overleefd is nihil.

Duikers

Het werk van de duikers die het plezierjacht, dat in twee stukken is gebroken, onderzoeken wordt bemoeilijkt door de sterke stroming op de Nieuwe Maas. 

De politie Rotterdam-Rijnmond denkt te weten welk schip er betrokken was bij de aanvaring. "Maar er volgt nog technisch onderzoek. Als een schip veel groter is dan het vaartuig waar zij op botsen, kan het gebeuren dat de bemanning dat niet merkt. We kunnen dus nog niets bevestigen."

Er is verder geen gevaar voor de omgeving; er lekken bijvoorbeeld geen gevaarlijke stoffen uit het gezonken jacht. Het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas is stilgelegd omdat er brokstukken op de vaarroute liggen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie