De functie die Peter Rehwinkel, vertrekkend burgemeester van Groningen, in Barcelona zou gaan uitoefenen bestaat niet. 

Dat melden het AD en het Dagblad van het Noorden woensdag.

PvdA-burgemeester Rehwinkel neemt op 1 november afscheid in Groningen en zou in de Spaanse stad aan de slag gaan bij het internationaal verbond van gemeenten (UCLG) als fulltime rampenmanager.

Deze functie op vrijwilligersbasis is bij het UCLG echter niet bekend. Het verbond zegt bovendien niet op de komst van Rehwinkel te rekenen. UCLG kon alleen zeggen dat de functie er "heel misschien in de toekomst komt". 

Solliciteren

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei vorige week nog dat zijn partijgenoot Rehwinkel moet blijven solliciteren om recht te houden op zijn uitkering. Het vrijwilligerswerk in Barcelona dat Rehwinkel stelt te gaan uitvoeren is daarvoor onvoldoende.

PvdA-leider Samsom onderstreepte woensdag ook dat Rehwinkel vanaf 1 november moet solliciteren voor een nieuwe, betaalde baan. Of de baan wel of niet bestaat, doet er volgens hem niet toe. "Dat maakt me eerlijk gezegd niet zo veel uit", zei Samsom.

"Hij moet gewoon solliciteren, of hij dat nou vanuit hier doet of vanuit Barcelona, hij moet beschikbaar zijn voor een nieuwe baan, een betaalde baan, en dat moet hij vanaf het eerste moment dat hij werkloos is doen, en dat is 1 november." Partijvoorzitter Hans Spekman is daar ook voorstander van. "De overheid moet dat controleren en zo nodig sanctioneren", twittert hij. 

Rehwinkel liet op 3 oktober via zijn Facebookpagina weten dat hij is benoemd tot 'Special Representative on Local Government Disaster Management'. "Hij gaat deze functie vervullen op verzoek van de United Cities and Local Governments (UCLG)", zo stond er verder in de mededeling.

Niet concreet

Marie Laure Roa van het hoofdkantoor van de UCLG laat aan het AD weten dat "meneer Rehwinkel niet door ons is benoemd". Roa zegt dat het voorstel van Rehwinkel zelf kwam, en dat hij ging onderzoeken of iets dergelijks mogelijk is. "Wij hebben er zelf dan ook niets over gepubliceerd omdat het niet concreet is."

De gemeente Barcelona heeft het UCLG werkruimte toegewezen. Daar is echter geen plek voor Rehwinkel.

De scheidend burgemeester is volgens zijn woordvoerder op vakantie en daardoor niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie.