Rusland heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou. Dat meldt het Russische persbureau Interfax woensdag.

Het onderzoek is geopend omdat er bewijs is dat in de woning van de diplomaat is ingebroken en geweld is gebruikt, aldus de onderzoekscommissie.

Volgens Russische media kwam de 60-jarige Onno Elderenbosch dinsdagavond rond 19.00 uur aan in zijn appartementencomplex in het centrum van Moskou.

Twee mannen, verkleed als elektriciens, stonden in de hal van het gebouw te sleutelen aan een elektriciteitskast. Zij zouden de diplomaat daarna in zijn woning hebben vastgebonden en zijn woning overhoop hebben gehaald.

Opheldering

Premier Mark Rutte noemt de mishandeling van de Nederlandse diplomaat in Rusland 'zeer ernstig'. Dat zei de premier woensdagochtend voor aanvang van het debat over het begrotingsakkoord. 

"Het is zeer ernstig wat er gebeurd is", aldus Rutte. De premier wil dat nu eerst alle feiten op tafel komen. Hij heeft daarover uitvoerig contact met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). "Die is bezig de zaak stap voor stap en punt voor punt in kaart te brengen en heeft ook de ambassadeur ontboden." Het gesprek met de ambassadeur vindt nog woensdag plaats. 

Rutte wilde niet speculeren op eventuele gevolgen voor de reis van koning Willem-Alexander naar Rusland. Wel moet de 'grote bezorgdheid' van Nederland worden overgebracht, aldus de premier. 

Samsom

Ook Diederik Samsom (PvdA) spreekt van een ernstige kwestie en hoopt zo snel mogelijk opheldering te krijgen. Over de festiviteiten vanwege het Nederland-Ruslandjaar zegt hij: ''Dit lijkt me geen moment om veel feesten met elkaar te vieren''.

SP-leider Emile Roemer vindt het nogal wat dat ''onze eigen mensen niet veilig in hun eigen ambassades hun werk kunnen doen. Dit kan niet zonder gevolgen blijven.'' Het geplande bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland staat wat hem betreft wel onder spanning ''want je moet zeker weten dat je de veiligheid van je mensen kunt garanderen. Als je daar aan twijfelt kan het niet doorgaan. Maar laten we eerst even wachten waar minister Timmermans mee komt''.

Geert Wilders (PVV) ziet geen enkele reden om het Ruslandjaar te vieren ''als onze diplomaten in elkaar worden geslagen''.

D66 heeft een debat aangevraagd en wil bovendien dat het Nederland-Ruslandjaar beëindigd wordt.

Timmermans heeft de Russische ambassadeur in Nederland inmiddels ontboden. "Nederland vraagt opheldering van de Russische autoriteiten over dit incident." De diplomaat maakte het volgens Timmermans goed.

Opzet

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes zit er opzet achter de mishandeling. ''Het lijkt een doelgerichte, goed voorbereide aanval wat hier is gebeurd'', zei hij tegen de NOS. ''Hier zit meer achter. De link met de antihomowetgeving is veelzeggend.''

In juni tekende de Russische president Vladimir Poetin een anti-homowet, die het maken van 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar stelt. Met de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji in zicht, brengt de nieuwe wetgeving veel onrust met zich mee.

Servaes noemt de zaak verder ''heel ernstig en zorgwekkend''. ''Ik kan me niet herinneren dat zo iets eerder is gebeurd.'' Het Kamerlid vindt dat het Nederland-Ruslandjaar tijdelijk moet worden stilgelegd en dat er eerst een diepgravend onderzoek moet komen.

Excuses

De relatie tussen Rusland en Nederland stond de afgelopen weken al onder druk. Na de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag bood Timmermans onder druk van Poetin excuses aan.

Borodin sneerde dinsdagavond op Twitter naar Timmermans. Nadat de mishandeling bekend was geworden twitterde Borodin niet naar Piaf te luisteren. "Non, je ne regrette rien." Timmermans verwees zelf een week eerder op zijn Facebook naar het bekende lied van Edith Piaf.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op 9 november een bezoek aan Moskou om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten.