Huub Oosterhuis betreurt uitspraken over Beatrix

Huub Oosterhuis had achteraf gezien geen uitspraken moeten doen over wat koningin Beatrix met hem deelde. 

Dat schrijft de dichter en theoloog woensdag op de opiniepagina van Trouw.

In 2011 vertelde Oosterhuis aan journalisten dat de koningin door het kabinet Rutte-I werd belemmerd in het uitdragen van haar ''bezorgdheid over de beschaving, over solidariteit en over wederzijds respect''.

En vorige week verklapte Oosterhuis dat de koningin haar kersttoespraak van 2010 tot driemaal toe had moeten aanpassen en dat ze boos zou zijn weggelopen bij de opnames ervan. Oosterhuis, die al tientallen jaren over de vloer komt bij de koninklijke familie, zegt dit in de biografie De paus van Amsterdam die deze week verschijnt.

''Ten aanzien van deze uitspraken trek ik het boetekleed aan'', schrijft Oosterhuis. ''Ik had me niet moeten laten misleiden door de vertrouwelijkheid die in de loop van jaren intensieve samenwerking op momenten kan ontstaan tussen een biograaf en zijn onderwerp. Ik heb die grens niet professioneel bewaakt. Daarvoor schaam ik me en betuig ik mijn spijt.''

Volgens de dichter zou het gaan om de inhoud van de toespraak. De premier zou bang zijn geweest voor kritiek van Geert Wilders. "Het was eigenlijk een anti-Wilders-speech", aldus Oosterhuis.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie