Dwangsom voor Opvoedpoli om gegevens

De Opvoedpoli moet verzekeraar DSW de gegevens verstrekken waar die al meerdere keren om gevraagd heeft, anders moet de organisatie een dwangsom betalen van 1000 euro per dag, met een maximum van 20.000 euro. 

Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) dinsdag.

Het gaat onder meer om informatie over de duur van behandelingen, wie die heeft uitgevoerd, wat de opleiding en functie is van de betrokken zorgverleners en een kopie van hun diploma's.

DSW heeft vermoedens dat de Opvoedpoli onverzekerde zorg declareert. De verzekeraar heeft volgens de NZA inzicht nodig in de medische gegevens van verzekerden, om te kunnen bepalen of de gedeclareerde behandelingen aansluiten bij de zorgvraag van de patiënten.

Uit een controle zou gebleken zijn dat de Opvoedpoli opvallend declaratiegedrag vertoont.

Boete

Als de Opvoedpoli ondanks de aanmaning van de NZA niet voldoet aan het verzoek van DSW om de gegevens te overleggen, kan de NZA de dwangsom verhogen of een bestuurlijke boete opleggen.

Een woordvoerster van de Opvoedpoli laat in een reactie weten ''verbaasd'' te zijn over deze stap. ''Wij willen uiteraard best gegevens verstrekken, maar met het oog op de privacy uiteraard geen medische dossiers. En daarnaast, wij hebben helemaal geen brief ontvangen van de NZA.''

Ze laat weten dat er contact is met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) over de vraag in hoeverre DSW de Opvoedpoli om medische dossiers mag vragen.

Bij de Opvoedpoli kunnen ouders en opvoeders terecht met vragen over opvoeding en ontwikkeling van hun kroost. De organisatie biedt bijvoorbeeld advies aan ouders van kinderen met een autistische stoornis, huilbaby's of onzekere tieners.

Tip de redactie