In Utrecht is een historische kademuur ingestort. Een boom zakte weg en ligt nu dwars op het water van de Singel. 

Een deel van de kade bij de Bemuurde Weerd Oostzijde is naar beneden gekomen. De politie heeft het gebied afgezet.

De gemeente Utrecht laat dinsdag nog een nooddamwand plaatsen tegen de kademuur van de Bemuurde Weerd Oostzijde. Door de verzakking wordt de doorgang voor boten geblokkeerd. Ook is de Weerbrug naar het Nijntjepleintje instabiel geworden en daarom afgezet. De boom zakte mogelijk weg als gevolg van de regenval.

De gemeente Utrecht onderzoekt of de woningen rondom de ingestorte kademuur veilig zijn. Bewoners hebben nog geen schade in hun kelders ontdekt, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Ondertussen controleren ambtenaren van de gemeente of de huizen er aan de buitenkant nog goed uitzien. 

Regen

De gemeente stelt dat de hevige regenval van de afgelopen tijd mogelijk de oorzaak is van de verzakking. Volgens weeronline.nl viel in oktober tot nu toe 139 millimeter regen in Utrecht. Normaal valt in een maand zo'n zeventig tot tachtig millimeter.

Een eerste inspectie van kelders van huizen aan de Bemuurde Weerd heeft geen scheuren aan het licht gebracht, zei de woordvoerder dinsdag. Utrecht laat de huizen in de omgeving de komende dagen nader inspecteren, net als alle kademuren in de omgeving.

Veilig

In eerste instantie is dat om te kijken hoe veilig het is, pas later wordt gekeken naar de oorzaak. De gemeente sluit niet uit dat op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt besloten dat alle kades in Utrecht moeten worden gecontroleerd. 

Burgemeester Aleid Wolfsen en wethouder Mirjam de Rijk zijn bij de ingestorte kademuur gaan kijken. Zij noemden het incident ''heel onverwacht'' en ''vrij heftig.''​ In de omgeving worden verder preventief bomen gekapt en fietsenrekken verwijderd, laat de zegsman weten. 

Opknappen

Utrecht is al enkele jaren bezig met het opknappen en restaureren van de werven langs de grachten. Veel werven en kades zijn er net als het wegdek slecht aan toe, omdat ze al heel oud zijn en er grote bomen langs de grachten staan. De boomwortels drukken beton en stenen weg. De gemeente werkt nu aan de Oudegracht en de Nieuwegracht. De Bemuurde Weerd komt nog aan de beurt.

De Bemuurde Weerd ontstond rond 1300 als voorstad van Utrecht, maar ligt ondertussen midden in het centrum van de stad. Omdat Utrecht de grachten zichtbaarder wil maken in de stad, is er in de afgelopen jaren nog in het water van de Bemuurde Weerd gewerkt.

Bekijk de lezersfoto's op NUfoto

Bekijk beelden: