Het verhogen van de maximumsnelheid op de A13 bij de Rotterdamse wijk Overschie van tachtig naar honderd kilometer per uur, zorgt voor een dalende levensverwachting van de bewoners in de directe omgeving.

Dat concludeert de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) na uitgevoerde metingen.

Sinds vorig jaar juli mogen automobilisten op het traject twintig kilometer harder rijden. De stijging van de hoeveelheid stikstofdioxide valt 2,5 keer hoger uit dan vooraf door minister Melanie Schultz (Verkeer en Waterstaat) berekend, zegt DCMR.

Daardoor is de hoeveelheid uitlaatgassen en roetdeeltjes verhoogd en daalt de levensverwachting van de 8.500 omwonenden in Overschie met twintig dagen.

Door de verhoging van de snelheid kunnen automobilisten over een afstand van drie kilometer een tijdswinst van 27 seconden behalen, aldus DCMR.

Prijs

Woensdag dient een rechtszaak waarin de gemeente Rotterdam, bewonersgroepen en Milieudefensie eisen dat de snelheid weer naar tachtig kilometer per uur terug wordt gebracht.

"De mensen die het dichtst bij de weg wonen, betalen daarvoor de prijs met een verhoogde kans op longemfyseem, kanker of beroertes", zegt campagneleider verkeer bij Milieudefensie, Ivo Stumpe in Trouw.

Volgens Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks, is Schultz persoonlijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade van inwoners van de Rotterdamse wijk Overschie. ''De minister mag de bewoners van Overschie niet langer negeren'', aldus Bonte. 

Rotterdam

Stientje van Veldhoven van D66 in de Tweede Kamer, wil een gesprek voor Rotterdam met de minister. ''D66 heeft al vaker bepleit dat steden en bewoners een stem moeten krijgen bij het bepalen van de maximumsnelheid. Als deze informatie klopt, verwacht ik dat de minister zo snel mogelijk om de tafel gaat met Rotterdam", reageert Van Veldhoven.

"Het is fijn om lekker door te kunnen rijden, maar niet ten koste van de gezondheid van bewoners", gaat Van Veldhoven verder.

Frans Weisglas, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, pleit er op Twitter voor om de snelheid te verlagen naar tachtig kilometer per uur.