De Koninklijke Marechaussee heeft vijftien mannen aangehouden die worden verdacht van invoer van cocaïne uit Midden- en Zuid-Amerika. 

Zeven van hen zijn medewerkers van een bedrijf op Schiphol, zo zegt een woordvoerder dinsdag. Zij zouden de cocaïne, die verstopt zat in vliegtuigen, uit de toestellen hebben gehaald en verder Nederland hebben ingesmokkeld.

De vijftien verdachten wonen bijna allemaal in Amsterdam en omgeving en maken vermoedelijk deel uit van een crimineel samenwerkingsverband dat verschillende cocaïnetransporten naar Nederland organiseerde.

Ze zijn tussen de 23 en 65 jaar en hebben de Nederlandse, Turkse of Colombiaanse nationaliteit.

Grote slag

Tijdens diverse zoekingen in woningen van verdachten zijn vuurwapens, geld en verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen.

''We hebben een grote slag geslagen'', aldus een woordvoerder van de marechaussee, die meerdere aanhoudingen niet uitsluit. ''Op Schiphol werken meer dan 60.000 mensen. Af en toe zitten er enkele rotte appels tussen. Smokkel is iets van vroeger. En het zal in de toekomst ook gebeuren. Het zal een kat- en muisspel blijven.''

Bekijk beelden van de Koninklijke Marechaussee :

Getoetst

Schipholmedewerkers die komen te werken in beschermd gebied worden getoetst door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), licht een woordvoerster van de luchthaven toe.

''Na de screening door de AIVD krijgen de medewerkers een pas met iris-identificatie die hen toegang verschaft tot bijvoorbeeld de bagagekelder of meerdere gebieden, afhankelijk van de bevoegdheden die bij hun functie horen. Zo'n Schipholpas is beperkt geldig.'' De woordvoerster van Schiphol schat dat er in het beschermd gebied tussen de twintigduizend tot dertigduizend mensen werken.

Vorig jaar werden twintig mannen opgepakt, omdat ze via de bagagekelder drugs zouden hebben doorgesluisd. De marechaussee onderschepte destijds 70 kilo cocaïne. ''Schiphol is net een middelgrote stad, het zou een illusie zijn te denken dat er geen criminaliteit voorkomt'', zegt de Schipholwoordvoerster.