
Oldenkotte wil opheldering van Teeven
Oldenkotte en Veldzicht moesten beiden sluiten, maar in de onderhandelingen is vrijdag besloten dat Veldzicht toch open mag blijven. ''Daarmee heeft Teeven het gesloten convenant over deze kwestie opengebroken'', zei maandag Peter Stegeman, voorzitter van de ondernemingsraad van Oldenkotte.
''Er schijnt dus toch ruimte te zijn om forensische bedden buiten de Randstad te behouden. Dat laten we niet ongemerkt voorbijgaan'', reageert Stegeman.
''Er moet in elk geval een nieuw convenant komen, want de staatssecretaris houdt zich met dit besluit niet aan de beklonken afspraken.''
Felicitatie
Volgens Stegeman golden voor Veldzicht en Oldenkotte precies dezelfde redenen om de klinieken te sluiten. Beide instellingen hadden ook dezelfde argumenten om dat niet te doen.
''We feliciteren Veldzicht, maar het is wel erg wrang. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat ChristenUnie-voorman Arie Slob hier een grote rol in heeft gespeeld. Veldzicht komt uit zijn kringen voort en staat middenin een voor hem belangrijk kiezersgebied.''
Het personeel van Oldenkotte had zaterdag een bijeenkomst om de actieperiode af te sluiten. ''Dat is wel anders verlopen, we zijn weer in de strijdmodus'', gaat Stegeman verder.
Achterhoek
Burgemeesters van Enschede en Berkelland (Achterhoek) verzoeken de Tweede Kamer om staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) te ondervragen over zijn besluit om tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug toch open te houden en tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken niet.
"Teeven wilde beide klinieken om precies dezelfde redenen sluiten. Als die argumenten voor de ene kliniek niet meer gelden, is het niet meer dan logisch dat de andere kliniek ook openblijft." Aldus de burgemeesters maandag in een brief aan alle fracties in de Tweede Kamer.
De burgemeesters zijn ''verbaasd'' dat Teeven vrijdag de werkgelegenheid in Overijssel noemde als argument voor het openhouden van Veldzicht. ''Geldt dat dan niet even zwaar voor Twente en de Achterhoek, waar 300 banen verdwijnen?''