Aantal nieuwe tienermoeders vorig jaar lager dan ooit

Het aantal tienermoeders in Nederland is nog nooit zo laag geweest. Vorig jaar kregen 2.200 meisjes en vrouwen jonger dan twintig jaar een baby.

Het geboortecijfer onder tieners in Nederland behoort tot het laagste ter wereld, alleen Zwitserland en Denemarken kennen een lager gemiddelde, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alleen onder Antilliaanse en Surinaamse vrouwen blijft het aantal tienermoeders relatief hoog. Het aantal zwangerschappen onder eerste generatie tienermeisjes uit de Antillen of Suriname is vier tot vijf keer zo hoog als het gemiddelde voor Nederland.

Onder tweede generatie tienermeisjes ligt het aantal tienerzwangerschappen een stuk lager, maar nog steeds boven het gemiddelde.

De geboortecijfers van niet westerse-allochtone tieners zijn het laatste decennia sterker gedaald dan van autochtone meisjes en vrouwen. Onder de tweede generatie Turkse meisjes is het aantal tienerzwangerschappen lager dan onder Nederlandse meisjes.

In Europa kennen alleen Zwitserland en Denemarken een lager aantal tienerzwangerschappen dan Nederland. De hoogste geboortecijfers zijn te vinden in Bulgarije en Roemenië en in het Verenigd Koninkrijk.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie