In het westen van Nederland zijn veel meldingen binnengekomen van wateroverlast als gevolg van de zware regenval. 

Langdurige hoosbuien en windstoten hielden huis in voornamelijk Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht, met plaatselijk grote schade tot gevolg.

Op sommige plaatsen viel zondag meer dan 75 millimeter neerslag. Dat zijn bijna acht volle emmers per vierkante meter. Ook andere delen van het land ondervonden veel overlast.

Maandag is het iets rustiger weer, maar in het westen en midden van Nederland blijft het regenen.

Goeree-Overflakkee

Vooral het eiland Goeree-Overflakkee had veel hinder van het water, aldus WeerplazaIn Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en de Hoeksche Waard viel sinds zaterdagavond lokaal naar schatting 120 millimeter regen, meldt Weeronline zondagavond.

Normaal valt in heel oktober circa 80 mm. 120 mm is te vergelijken met 12 emmers water per vierkante meter.

Dat het zo lang goot, was te wijten aan de kern van een lagedrukgebied, dat precies boven ons land circuleerde. Daardoor kwamen buien als het ware meermalen over. Ook elders in het land viel veel regen. Noordoost-Groningen bleef grotendeels droog.

Blank

In de dorpen Goedereede, Stellendam en Melissant stonden volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond zondagmiddag vrijwel alle straten blank.

Het waterschap Hollandse Delta heeft wegens de overvloedige regenval op Goeree-Overflakkee twee polders ingericht als waterbergingsgebied. Het overtollige water wordt via noodpompen geloosd naar de waterberging in de polders Volgerland en Koudenhoek op de kop van het eiland.

Het waterschap kreeg zondag aan het begin van de avond nog steeds meldingen over hoog water. Alle pompen in alle gemalen staan aan. In het hele gebied van het waterschap, waaronder ook andere Zuid-Hollandse eilanden vallen, zijn tientallen noodpompen ingezet.

Volgens het waterschap zal het waterpeil heel langzaam dalen. ''Het zal nog wel een week duren voordat het water op het normale peil staat. In de tussentijd laten we de gemalen dag en nacht draaien.’’

Omgewaaide bomen

Ook de brandweer in Utrecht, Zeeland, Noord-Holland en Gelderland kreeg veel meldingen binnen over omgewaaide bomen, gevaarlijk hangende takken, volgelopen kelders en straten die blank stonden.

Het waterschap Delfland, dat de waterhuishouding in en rond onder meer Den Haag, Delft en het Westland regelt, moest noodpompen inzetten om het overtollige water af te voeren. Ook draaiden de gemalen in deze regio op maximale kracht.

In Rotterdam-Zuid verzakte door het de regenval een gasleiding. Daardoor kwam het metroverkeer tijdelijk stil te liggen en werden enkele woningen tijdelijk ontruimd.

Automobilisten

Het KNMI waarschuwde zondagochtend al voor het extreme weer. De ANWB volgde met een waarschuwing voor automobilisten. Zij kregen het advies om voorzichtig te rijden vanwege plassen op het wegdek.

Het noodweer leidde in de ochtend al tot veel ongevallen op de wegen. Op de A28 (Amersfoort-Zwolle) ging tussen Vathorst en Nijkerk de rechterrijstrook dicht nadat daar een auto in de sloot terecht was gekomen, vermoedelijk door aquaplaning. Op een toerit naar de A2 (Den Bosch-Utrecht) kwamen bij Beesd twee voertuigen ondersteboven op de rijbaan terecht na een ongeval.

Rijkswaterstaat moest werkzaamheden op de A1 bij Hoevelaken stilleggen vanwege de wateroverlast en op de A20 bij Rotterdam ging in de richting van Gouda de rechterrijstrook dicht omdat deze volledig onder water stond.

Een handjevol bezoekers van Dierenpark Amersfoort moest teleurgesteld worden. Het park sloot voor het eerst in het 65-jarige bestaan de deuren wegens de regenval. Grote modderpoelen en ondergelopen wandelpaden maakten het park ontoegankelijk voor publiek.

Actuele weersvoorspellingen | Verkeersoverzicht

Veel overlast door aanhoudende regen

De brandweer is dit weekend 3.787 keer uitgerukt voor wateroverlast en stormschade. © ANP
Boeren pompen water van hun land. In de Zuid-Hollandse regio Goeree-Overflakkee viel afgelopen zondag naar schatting 120 millimeter regen. © ANP
Brandweermannen voeren het overtollige water af met pompen in De Lier in het Westland. Overvloedige regenval heeft zondag gezorgd voor veel overlast in grote delen van het land. © ANP
Het KNMI waarschuwt zondagochtend voor extreem weer. In Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht vallen grote hoeveelheden regen. Op sommige plaatsen valt meer dan 80 millimeter. © ANP
Aan de kust zijn bovendien zware windstoten mogelijk van 80 kilometer per uur. In het zuidwesten van het land komt verder af en toe onweer voor, aldus het weerinstituut zondag. © ANP
''We waarschuwen vooral voor de langdurigheid van de regen'', aldus een woordvoerster. ''Die kan tot veel overlast leiden''. Het KNMI verwacht dat de regenval tot in de loop van de middag erg hevig blijft. ''Tot die tijd blijft code oranje in elk geval van kracht.'' © ANP
De brandweer pompt water weg in Goedereede. De hevige regenval zorgt voor overlast, vooral op Goeree-Overflakkee. © ANP
Wandelaars trotseren de herfst in de omgeving van Goedereede. Verscheidene landerijen op Goeree-Overflakkee staan door hevige regenval onder water. © ANP
In Gouda viel er een boom op een huis. De brandweer moest de boom afzagen, de politie heeft het verkeer omgeleid. © NU.nl/Raymond Aarsman
In Den Haag kunnen putten het regenwater niet meer verwerken, waardoor de doorgaande wegen onderlopen. © NU.nl/Gera Nieland
In Hilversum viel een boom op een stilstaande auto. De brandweer was ter plaatse. © NU.nl/Arie Aertsen
Op de afsluitdijk is goed te zien wat de harde wind met het zeewater doet. © NU.nl/Marja Ingrid Riedstra