De rechtszaak tegen Badr Hari is vrijdagmiddag voor onbepaalde tijd aangehouden, omdat het onderzoek van de Rijksrecherche naar een gelekt strafdossier nog weken op zich laat wachten.

Vanwege het lopende onderzoek worden maandag niet het requisitoir en de strafeis behandeld, zoals aanvankelijk wel op de agenda stond. De zaak tegen Hari en medeverdachte Y. is nu voor onbepaalde tijd geschorst.

Ook zouden maandag de persoonlijke omstandigheden van Hari worden besproken, maar op verzoek van zijn advocaat gebeurde dat vrijdag al. De rechtbank wees het verzoek af van Hari en zijn advocaat om dit onderdeel achter gesloten deuren te doen.

De rechter adviseerde Hari om zijn voorbeeldfunctie serieus te nemen. "U bent een groot voorbeeld voor veel Marokkaanse jongens."

Volgens de psycholoog is Hari gevoelig voor krenkingen. "Zelfrelativering kan op zulke momenten tekort schieten", aldus de rechter. "Een overgewaardeerd zelfgevoel, waardoor het gedrag geoorloofd is. Het is niet zo dat er iets niet in de haak is met u. U bent gezond en een normaal mens." 

Zwijgrecht

De verdachte liet vrijdagochtend al weten dat hij zich net als een dag eerder beriep op zijn zwijgrecht. Wel bood hij opnieuw zijn excuses aan en zei dat hij "enorme spijt" heeft. Everink zal om gezondheidsredenen niet in de rechtszaal getuigen.

De feitenbehandeling van de zaak rond de mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens Sensation White, ging vrijdag wel door. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt Hari onder meer van poging tot doodslag op Everink.

Hari en zijn vriendin Estelle Cruijff waren op 7 juli 2012 aanwezig in een skybox van de Amsterdam Arena. Na een conversatie tussen Cruijff en Koen Everink werd de zakenman na een bezoek aan het toilet flink geschopt en geslagen, naar eigen zeggen vooral door Hari en medeverdachte Ferhat Y.

Geheugen

Tijdens de inhoudelijke behandeling werden onder meer diverse getuigenverklaringen en afgetapte telefoongesprekken opgelezen. Uit gesprekken van Everink met andere personen die in de skybox aanwezig waren, bleek dat de beschrijvingen van het incident nogal uiteen lopen.

Everink verklaarde onder meer dat hij in shock was. "Zo voelt dus een klap van een kickbokser", zei hij eerder.

De rechter besprak de mogelijkheid of Everink zijn geheugen mogelijk later heeft "opgevuld" met wat hij van anderen heeft gehoord.

Belediging

Hari heeft in verklaringen gezegd dat Everink tegen hem "goed gedaan jongen" zei, wijzend op Cruijff. Tegen haar zou hij hebben gezegd: "Is Ruud (Gullit, haar ex, red.) zijn geld op?" Hari heeft verklaard dat er toen iets "in hem knapte".

Cruijff verklaarde eerder echter dat ze geen beledigende opmerking van Everink heeft gehoord. "Ik weet niet meer precies wat ik zelf heb gezien. Er is inmiddels zo veel door de media ingekleurd", zei ze toen.

Uit meerdere getuigenverklaringen blijkt dat Everink na de mishandeling uit de skybox is geduwd of gegooid.

Ook Ferhat Y. zou volgens meerdere getuigen geweld hebben gebruikt tegen Everink, maar hij ontkende dat voor de rechter. Volgens Y. probeerde hij juist tussenbeide te komen. Daarbij heeft hij mogelijk een klap op zijn neus gekregen van Hari.

Later verklaarde Y.: "Ik vind het heel erg wat er met meneer Everink is gebeurd. Ik heb er echter niets mee te maken." Hij zei dat hij en zijn gezin met de nek worden aangekeken.

Bloed

Er werden ook technische zaken besproken. De politie vond in de skybox bloed van zowel Hari als Everink. Ook is een bebloede theedoek gevonden, met bloed van Hari, Everink en een onbekende derde persoon.

De kleding die Everink tijdens het incident droeg, is weggegooid door het ziekenhuis waar hij behandeld werd. De politie onderzocht ook kleding van Hari, maar kon niet vaststellen of hij die tijdens Sensation White gedragen heeft.

Slachtofferverklaring

Ook de slachtofferverklaring van Everink werd voorgelezen. "Ik weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren. Alle verdachten zijn te laf om de waarheid te vertellen. Schaam je met een grote S", citeert de rechter hem.

Everink voegde toe: "Ik roep iedereen op om met zinloos geweld te stoppen."

Onderzoek

Donderdag maakte de officier van justitie bij aanvang van de zaak bekend dat er een onderzoek van de Rijksrecherche loopt naar het lekken van een politiedossier aan het KRO-programma Brandpunt Reporter. Het lekken van het dossier is een mogelijke schending van het ambtsgeheim.

Ook wordt uitgezocht hoe het kan dat een foto van het incident wel in handen is van de KRO, maar niet in het dossier zit.

Volgens de officier is er een periode van drie kwartier geweest waarin geen politie aanwezig was in de skybox in de Amsterdam Arena, waarin het incident plaatsvond. In die tijd zouden derden foto's hebben kunnen gemaakt.

Getuigen

Ficq wilde daarover donderdag al zes extra getuigen verhoren. De rechtbank stemde daarmee in. Buiten de rechtszaal zijn drie van de zes agenten gehoord, die na het incident in de skybox aanwezig waren. Dat verhoor ging volgens Ficq "moeizaam". Ze wilde dat de drie andere getuigen in de zittingszaal worden vehoord, maar daar stemde de rechter niet mee in.

Hari staat ook terecht voor diverse andere geweldsmisdrijven en een verkeersovertreding. Vrijdagochtend werd al de zaak rond Club Air-eigenaar Jeroen van den Berg behandeld. Daarin werd Hari's broer Yassine aangehouden wegens meineed.

Op verzoek van Hari is de tijd in zijn voorwaarden waarin hij 's avonds niet meer in horecagelegenheden mag komen, opgerekt van 20.00 uur naar 22.00 uur.

Wanneer de rechtszaak verder gaat is nog niet bekend.

Overzicht rechtszaak Badr Hari | Liveblog (gesloten)