De pier van Scheveningen is vrijdag gesloten. Een hek aan het begin van de pier ging rond 10.00 uur op slot, meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. 

Demonstranten die zich vrijdagochtend op de pier hadden verzameld, verlieten het bouwwerk uit vrije wil, aldus de zegsman. 

Op de pier waren vrijdagochtend nog zo'n vijftig personen aanwezig. Rond 10.00 uur verzochten medewerkers van de brandweer en gemeente hen te vertrekken, waarop zij het bouwwerk vreedzaam verlieten. Ook een medewerker van een lokale omroep die zich had vastgeketend besloot vrijwillig zijn protest op te geven. 

Gemeentemedewerkers bouwden vrijdagochtend een extra houten omheining bij het hek om te voorkomen dat mensen eroverheen klimmen, laat de zegsman verder weten. 

Brandveiligheid

De gemeente Den Haag besloot vorige week dat de Pier dicht moet omdat de brandveiligheid in het geding is. In een kort geding donderdag probeerde curator Marc Udink dat nog te voorkomen om de belangen van de huurders te beschermen, maar de rechtbank wees dat verzoek af.

De curator had tot 1 oktober de tijd gekregen om noodzakelijke reparaties te laten uitvoeren. Tijdens een controle door de Veiligheidsregio Haaglanden en de gemeente bleek vorige week dat die reparaties niet zijn verricht. Vrijdagochtend is de brandweer ook bij de Pier aanwezig.