Een online petitie van de NVVE over hulp bij zelfdoding is inmiddels door bijna 24.000 mensen ondertekend. 

De vereniging vindt dat hulp bij zelfdoding door naasten (en dus niet door artsen) bij mensen met een weloverwogen doodswens niet strafbaar moet zijn.

De petitie vloeit voort uit de zaak rond de 71-jarige Albert Heringa die zijn moeder hielp sterven. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor in september drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de man.

De NVVE (voorheen de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) reageerde toen al geschrokken en zei de eis erg hoog te vinden.

Pillen

Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder haar leven te beëindigen door pillen voor haar in te zamelen. De moeder meende dat haar leven was voltooid. Ze had daarover al driemaal met haar huisarts gesproken, maar die wilde niet zomaar meewerken.

Justitie meent dat zoon en moeder een tweede arts hadden moeten consulteren. Heringa had de zelfdoding van zijn moeder aanvankelijk stil gehouden. ''Dat ik hier toch sta, heeft te maken met grotere maatschappelijke belangen'', zei hij in de rechtbank. ''Dat zijn belangen die de huidige wet dwarsboomt.''

Hij wil dat de strafbaarheid van hulp bij zelfdoding uit het Wetboek van Strafrecht verdwijnt. De NVVE steunt hem daarin.