Er dreigt een "verloren generatie" Inholland-studenten te ontstaan, omdat de nieuwe, strengere eisen van de hogeschool niet aansluiten op het slechte onderwijs dat zij kregen in de eerste jaren van hun opleiding.

Dat bevestigt Inholland-voorzitter Doekle Terpstra vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in in de Volkskrant vrijdag.

De zwaardere afstudeereisen van de hogeschool leiden volgens de krant tot slepende procedures en persoonlijke drama's voor een grote groep studenten.

Zo zou volgens de Volkskrant uit recente cijfers blijken dat maar liefst 80 procent van studenten die vorig jaar aan een afstudeertraject begon bij de opleiding tot Media- en Entertainment Manager, nog geen diploma heeft.

Inholland-bestuurder Huug de Deugd spreekt tegenover de krant van een "verloren generatie": "Zij zijn begonnen toen Inholland een heel andere hbo was."

Afstuderen

Volgens Terpstra gaat het om langstudeerders die in veel gevallen zelfs al aan het werk zijn maar nog wel willen afstuderen. Zij kunnen niet voldoen aan de nieuwe eisen die de hogeschool heeft gesteld aan de kwaliteit van de eindscripties. "Wij doen geen concessies aan de kwaliteit", zegt Terpstra.

Verder zegt hij dat de school inzet intensieve op begeleiding van deze studenten. "Studenten hebben geen recht op een diploma, maar recht op maximale begeleiding hebben ze wel", aldus Terpstra.

Opspraak

Drie jaar geleden raakte Inholland in opspraak doordat diploma's te makkelijk werden vergeven. De onderwijsinspectie beoordeelde vier opleidingen binnen Inholland als 'zeer zwak'.

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra zei begin 2012 tegenover NU.nl dat het onderwijs een stuk strenger zou worden: "De vrijblijvendheid voor studenten gaat er uit", aldus Terpstra destijds.

Volgens Terpstra heeft de school de afgelopen twee jaar "keihard" gewerkt om de kwaliteit van de opleiding weer op orde te krijgen en is dat gelukt. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO gaat binnenkort onderzoeken of het niveau van de MEM-scripties inmiddels voldoet aan hbo-niveau.

LSVb

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laat weten dat het zich zorgen maakt om de studenten die niet kunnen afstuderen. "Het staat voor de studentenvakbond voorop dat een student pas een diploma krijgt wanneer het HBO niveau gehaald is, maar studenten mogen niet de dupe zijn van de zwaardere afstudeereisen die de hogeschool nu stelt."

Volgens Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb, heeft een student die buiten zijn eigen schuld om vertraging oploopt, recht op financiële compensatie. De vakbond is met InHolland in contact om studenten op deze financiële compensatie te wijzen.