De vechtsportwereld snakt naar maatregelen om de snel groeiende sport te ontdoen van criminele uitwassen en andere schadelijke ontwikkelingen.

"De vechtsportwereld baalt van zaken zoals rond Badr Hari en wil af van de verwevenheid met criminaliteit", stelt onderzoekster Marianne Dortants van de Universiteit van Utrecht.

Samen met 'sportprofessor’ Maarten van Bottenburg deed zij afgelopen winter een reeks aanbevelingen om de snel groeiende sport uit het verdomhoekje te halen. Die aanbevelingen staan vermeld in het rapport 'Aanzien en overleven in een sport vol passie’.

Vechtsporten worden regelmatig in verband gebracht met criminele activiteiten. Niet alleen de rechtszaak tegen vechtsporter Badr Hari draagt bij aan dat negatieve beeld, maar ook schietpartijen met dodelijke afloop in Zijtaart en een andere schietpartij in Hoorn met tien gewonden.

De helft van de top-600 van meest gevreesde criminelen in Amsterdam heeft een vechtsportachtergrond. De regionale recherche van de politie Amsterdam heeft de dwarsverbanden in een rapport beschreven.

Schaamte

''De vechtsportwereld is dubbel over het imago", zo stelt onderzoekster Dortants. "Men schaamt zich enerzijds voor het criminele aspect, terwijl er in deze vechtsporten ook voorbeeldige wereldkampioenen zijn zoals Sem Schilt en Ernesto Hoost. Wereldkampioene Marloes Coenen zit nota bene in de sportraad Amsterdam. Zij willen gezien worden als topsporters."  

Dortants verwacht dat minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) binnenkort in samenspraak met sportkoepel NOC*NSF op basis van haar rapport maatregelen neemt om de sport weer gezond te maken. In de jaren negentig verdween een soortgelijk rapport volgens Dortants in de la bij het ministerie.

Schippers zegt desgevraagd 'binnen afzienbare tijd’ een reactie aan de Tweede Kamer te zullen sturen.

Wirwar

De vechtsportwereld bestaat volgens Dortants uit een wirwar van sportbondjes die nauwelijks samenwerken. Zijn hanteren eigen regels en hebben nauwelijks goede coaches. Bonafide sponsors willen volgens haar nauwelijks te maken hebben met dubieuze vechtsportgala’s. ''Dus zijn de organisaties aangewezen op grijze financiering."

Gemeenten hebben sinds 1 juli de mogelijkheid om de organisatoren in het kader van de Wet-Bibob te screenen. Dat gebeurt intussen al in Amsterdam, Hoorn en tal van Noord-Hollandse gemeenten. De organisator moet van onbesproken gedrag zijn en aantonen hoe hij een vechtsportevenement financiert. Dat moet de toestroom van crimineel geld of witwaspraktijken voorkomen.

Volgens Frank Rovers, deskundige en adviseur op het gebied van de Wet-Bibob, is de wet nog 'te pril’ om te kunnen beoordelen of daarmee criminelen kunnen worden geweerd bij vechtsportgala’s. ''Eén ding staat voorop: Gemeenten willen als vergunningsverstrekker niet de criminele wereld faciliteren."

Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld motorevenementen. Gemeenten kunnen volgens Rovers elk denkbaar evenement vergunningsplichtig maken conform de Wet-Bibob, als zij vermoedens hebben van criminele betrokkenheid.

Overheidsingrijpen

Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) vraagt samen met zijn partijgenoot Ahmed Marcouch al geruime tijd om overheidsingrijpen. Vorige week stelden zij opnieuw kamervragen aan minister Schippers over het bewust slaan en schoppen tegen hoofden van zeer jonge kickboksers, soms al op zes- of zevenjarige leeftijd. Sommige van de sterk versnipperde vechtsportbonden staan dat toe, aldus Van Dekken.

''Dat gebeurt niet bij alle kickboksbonden, maar bij sommige wel. Het argument is dat ze naar een andere bond overstappen als de trappen tegen het hoofd niet worden toegestaan", aldus Van Dekken. ''Als je kinderen dat zo jong al aanleert, dan is dat niet goed voor de jeugd en het aanzien van de sport."

Volgens Van Dekken is de zaak rond Badr Hari niet per se een voorbeeld van de verwevenheid van vechtsporten met criminaliteit, maar heeft de strafzaak wel invloed op het slechte imago. ''De minister moet dus opschieten met maatregelen."