Nog donderdagmiddag horen de betrokkenen of De Pier in Scheveningen vrijdag dicht moet. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag besloten.

De gemeente Den Haag besloot vorige week dat De Pier dicht moest, omdat de brandveiligheid in het geding is. Curator Marc Udink probeert dat met een kort geding te voorkomen om zo de belangen van de huurders te beschermen.

Om 17.30 uur volgt de uitspraak.

De curator had tot 1 oktober de tijd gekregen om noodzakelijke reparaties uit te voeren. Tijdens een controle door de Veiligheidsregio Haaglanden en de gemeente bleek vorige week dat die reparaties niet zijn verricht. Daarna werd besloten dat de attractie op vrijdag om 10.00 uur wordt afgesloten.

Brandveiligheid

Volgens de gemeente is de sluiting onvermijdelijk, omdat de brandveiligheid erg in gevaar is en er geen zicht is op verbetering, zo bleek tijdens de zitting. Volgens Udink heeft hij echter al eind juli aangegeven dat er geen verbetering mogelijk is, omdat er geen geld beschikbaar is voor reparaties en komt de gemeente nu rijkelijk laat met het besluit om De Pier te sluiten.

Bovendien heeft de gemeente eind augustus in een brief wel laten weten dat er kans was op beperking van de toegang, maar was sluiting geen optie, meent Udink. Volgens de gemeente is een sluiting echter ook een vorm van beperkte toegang.

Reparaties

De curator van de failliet verklaarde Pier liet weten zich ''gewoon aan de wet te houden'' en daarom niet te kunnen betalen voor de reparaties. De gemeente heeft echter ook geen zin om op te draaien voor de kosten van mogelijk 250.000 euro, omdat ze vreest dat het geld niet meer terug wordt betaald.

Ook wil de gemeente Den Haag niet meer opdraaien voor brandwachten die worden ingehuurd om oogje in het zeil te houden, aangezien die ''enkele duizenden euro's per week kosten''.

Voor de gemeente is sluiting overigens niet definitief. Als de brandveiligheid door bijvoorbeeld een nieuwe eigenaar is verbeterd, kan de wandelpromenade weer open.

Eigen graf

Veel vertrouwen in een goede afloop van het kort geding tegen de gemeente Den Haag heeft curator Marc Udink niet. Maar dat hoeft de verkoop van de failliete Pier niet in de weg te staan, liet hij na de zitting in de rechtbank in Den Haag weten.

''Volgens mij heeft de huurder zijn eigen graf gegraven, maar we hebben een wijze rechter en die zal oordelen'', zei Udink. Daarmee doelde hij op restauranteigenaar Aad Rog, die tijdens de zitting benadrukte hoe brandgevaarlijk De Pier is en welke andere gebreken er zijn.

Udink liet desgevraagd weten dat er een aantal serieuze kandidaten zijn voor verkoop van de Pier, maar de komende dagen zal er hoogstwaarschijnlijk geen overeenkomst worden gesloten. Op de vraag welke kandidaten het zijn en met welke plannen ging de curator niet in.