Jeugdzorgers zijn vorig jaar flink in de fout gegaan met de zorg voor twee kindjes in Tilburg.

Een baby overleed door mishandeling. Een dreumes in een ander gezin belandde na een mogelijke mishandeling op de intensive care van een ziekenhuis.

In beide gevallen hebben de betrokken instellingen niet goed gereageerd op ''risico's en signalen'' en daardoor niet gezorgd voor ''een veilige omgeving voor de kinderen''.

Dat concluderen de inspecties van Samenwerkend Toezicht Jeugd woensdag. Volgens het eindrapport (pdf) was het onduidelijk ''wie verantwoordelijk was voor de veiligheid van de kinderen''. Bovendien werd er niet opgetreden toen de ouders hulp tegenhielden.

Compassie

Een probleem was dat sommige hulpverleners te veel betrokken raakten bij de gezinnen. Ze ''hadden veel compassie'' met de ouders en durfden informatie soms niet door te geven, omdat ze bang waren dat hun band met de ouders schade zou oplopen.

De ouders van de kinderen hadden mogelijk psychische problemen. Bij één van hen is de diagnose gesteld, maar die informatie ging verloren. De andere ouders zijn nooit onderzocht. Dat kwam onder meer doordat ze niet kwamen opdagen bij intakegesprekken. Hulpverleners hebben niet ingegrepen toen dat gebeurde.

Familieleden van een van de kindjes gaven aan dat er mogelijk sprake was van huiselijk geweld. Maar volgens de onderzoekers was de huisarts ''niet op de hoogte van de actuele situatie van het gezin, waarin wel sprake was van huiselijk geweld''.

Onderzoek

Ook het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling deed onderzoek naar de beide gezinnen. Er werd echter geen direct bewijs voor mishandeling gevonden. De jeugdzorgers werden daardoor gerustgesteld, ''terwijl de uitkomst van het onderzoek niet betekende dat er geen zorgen meer bestonden over het gezin''.

De onderzoekers komen met een reeks aanbevelingen. ''De inspecties zullen de komende tijd vragen hoe het met de verbeteringen staat. Zo nodig houden we onverwachts toezicht'', zegt een woordvoerder van Samenwerkend Toezicht Jeugd. Als een instelling niet genoeg blijkt te veranderen, kan dat op de lange termijn leiden tot verscherpt toezicht en in het ergste geval sluiting.