Justitie vervolgt de 72-jarige oud-pleegmoeder van gezinshuis De Loot in Nieuwleusen (Overijssel) wegens mishandeling van meerdere pleegkinderen.

Het Openbaar Ministerie kon woensdag nog niet zeggen voor hoeveel en welke zaken de oud-pleegmoeder precies voor de rechter moet verschijnen.

De vrouw zou vrijwel alle pleegkinderen die in De Loot werden geplaatst, jarenlang hebben vernederd en mishandeld. Ze zou kinderen hebben geslagen met de mattenklopper, voor straf buiten in de vrieskou hebben gezet, hebben getreiterd en vernederd.

Ook zou er sprake zijn van seksueel misbruik en een streng religieus regime. Regionaal daglad de Stentor bracht de zaak in het voorjaar van 2012 naar buiten.

De Terebint

De Loot maakt deel uit van de christelijke stichting De Terebint in Punthorst bij Staphorst. De landelijke instelling voor jeudgbescherming William Schrikker Groep (WSG) plaatste er van 1984 tot 2010 kinderen die niet thuis konden wonen.

Deze instelling liet vorig jaar zelf ook onderzoek doen naar de misstanden. Daaruit bleek dat de WSG zo heeft gefaald in toezicht op en begeleiding van kinderen in De Loot, dat directeur Peter Kouwenberg in november openlijk zijn excuses aanbood voor het leed dat de kinderen is aangedaan.

De Inspectie Jeugdzorg heeft de WSG in januari van dit jaar voor een jaar onder toezicht geplaatst.

Leiding

Justitie start volgens een woordvoerster ook met een onderzoek naar de leiding van De Terebint, een leefgemeenschap die op christelijke basis mensen ''met privé- en levensproblemen'' opvangt. Ook hier zou sprake zijn van misstanden en geweld.

In De Loot worden ondertussen geen jeugdzorgkinderen meer geplaatst. Het gezinshuis is onder een andere leiding nog wel open.