De zoekactie naar de drie opvarenden van het schip dat zondagnacht op de Noordzee in aanvaring kwam met een vissersboot en zonk is aan het begin van de avond gestaakt.

Dat bevestigt een woordvoerder van de kustwacht. "De duikers zijn weer teruggehaald naar Den Helder'', meldde de zegsman. De zoektocht duurde ruim dertien uur en het gebied waarin werd gezocht besloeg ongeveer zeventig tot tachtig vierkante mijl. 

Dinsdagochtend wordt bekeken hoe het wrak kan worden geborgen en de lichamen als die worden gevonden.

De drie vermisten komen uit Azië. Twee hebben de Filipijnse nationaliteit, een de Indonesische. De twee opvarenden die werden gered, zijn afkomstig uit Kaapverdië. 

Aanvaring

Het Scheveningse schip Maria zonk na een aanvaring met een vissersschip uit Texel. Dat gebeurde ongeveer veertig kilometer ten zuidwesten van Den Helder.

Het gezonken uitkijkschip is een klein vaartuig dat was ingehuurd door Wintershall, een bedrijf dat zich bezighoudt met opsporen, winnen en transporteren van olie en gas, om een gaspijpleiding te beschermen die daar ligt. 

Het KNRM meldt dat duikers inmiddels een verkenningdsuik hebben uitgevoerd. De duikers keken daarbij onder meer door het raam van de brug en hebben geen slachtoffers gezien. Vanaf het marineschip de ZrMs. Cerberus wordt er met een op afstand bestuurbare onderwatercamera in het schip gezocht naar de drie vermiste personen.

Politie

De politie is ondertussen bezig met een onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring. Daarbij wordt de bemanning van het vissersschip als verdachte en/of getuige gehoord.

Een woordvoerder van de politie meldde maandag dat het onderzoek in handen is van de maritieme politie onder leiding van het Openbaar Ministerie.

De politie stelt ook een onderzoek in aan boord van het uit Texel afkomstige vissersschip, dat inmiddels in Den Helder ligt. Met de twee overlevenden van het uitkijkschip zal eveneens worden gesproken. 

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is inmiddels een onderzoek begonnen naar de aanvaring tussen twee schepen. Medewerkers van de raad zijn in Den Helder aangekomen om informatie te verzamelen. Dat liet een woordvoerder weten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid verricht onafhankelijk onderzoek naar oorzaken van voorvallen en rapporteert daarover aan betrokkenen en de samenleving.