Meer dan 200.000 Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geworden van identiteitsfraude via internet of betaal- of pinautomaten. 

Het gaat dan om 1,5 procent van de bevolking van vijtien jaar en ouder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die maandagochtend bekend werden.

De mensen worden slachtoffer van criminelen die gegevens van een bankpas of creditcard kopiëren bij een betaal- of pinautomaat (skimming), of van oplichters die betalingsinformatie achterhalen via het internet, via bijvoorbeeld gehackte computers of nepwebsites (phishing of pharming).

De meeste slachtoffers maken hier melding van bij de bank, een deel stapt ook naar de politie.

Skimming komt vaker voor dan phishing, zegt het CBS. Zeven op de tien slachtoffers van identiteitsfraude in 2012 hadden te maken met skimming.

Hoger opgeleiden

De fraude vond in 80 procent van de gevallen plaats in Nederland. Nederlanders werden in één op de tien gevallen ook slachtoffer in het buitenland. Bij 10 procent kon het CBS niet achterhalen waar de fraude plaatsvond.

Mannen blijken iets vaker slachtoffer van identiteitsfraude dan vrouwen. Hoger opgeleiden zijn twee keer zo vaak de dupe als lager opgeleiden en 25- tot 65-jarigen zijn vaker slachtoffer van de fraude dan jongeren tot 25 jaar en ouderen (boven de 65 jaar).

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken meldde deze zomer nog dat ruim 2 miljoen mensen ooit slachtoffer zijn geworden van identiteitsfraude.

Hij sprak over 600.000 gedupeerden in 2012 met een totale schade van 350 miljoen euro. Sinds 2007 zou de totale schade opgeteld 2,8 miljard euro zijn. Die cijfers waren gebaseerd op een steekproef.

De Nederlandse Vereniging van Banken meldde eerder dat de schade door fraude met internetbankieren in de tweede helft van 2012 10 miljoen euro bedroeg. In de eerste helft van 2013 is dat afgenomen tot 4,2 miljoen euro.

Skimming zorgde in de tweede helft van vorig jaar voor 10,8 miljoen euro schade, tegenover 5,9 miljoen euro in de eerste helft van 2013.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen