Twee schepen zijn in de nacht van zondag op maandag in aanvaring gekomen. Hierbij is een van de schepen gezonken. Drie opvarenden worden nog vermist.

Dat meldt de Nederlandse Kustwacht.

Het Scheveningse schip Maria zonk na een aanvaring met een vissersschip uit Texel. Dat gebeurde ongeveer veertig kilometer ten zuidwesten van Den Helder. Twee opvarenden werden direct uit het water gehaald, drie anderen zijn vermist.  Het uitkijkschip genaamd Maria zonk kort na de botsing.

Er waren geen Nederlandse opvarenden op het uitkijkschip dat wel onder de Nederlandse vlag vaart. De Kustwacht wil de nationaliteit van de vijf bemanningsleden nog niet naar buiten brengen, omdat de families en de ambassades nog op de hoogte moeten worden gebracht.

Pijpleiding

Het gezonken uitkijkschip is een klein vaartuig dat is ingehuurd door Wintershall, een bedrijf dat zich bezighoudt met opsporen, winnen en transporteren van olie en gas, om een gaspijpleiding te beschermen die daar ligt. Volgens een woordvoerder is het schip dus niet ingezet vanwege werkzaamheden aan een boorplatform. "Wij snappen ook niet hoe deze verwarring is ontstaan".

"Wij hebben een uitkijkschip ingehuurd om onze pijpleiding die daar ligt te beschermen in afwachting van werkzaamheden die daar in de komende weken plaats zou vinden. Er wordt daar een zogenaamde nieuwe connectie gemaakt voor een nieuw project waar we mee bezig zijn." 

Het gezonken schip was een 32 meter lang voormalig vissersvaartuig, liet de Kustwacht weten. ''Het was een oud bootje uit 1948.''

Overlevingskansen

Een woordvoerder van de Kustwacht is steeds pessimistischer over de overlevingskansen van de drenkelingen. ''Het weer is goed, het zicht is goed. Als je al zo lang aan het zoeken bent, had je ze al kunnen aantreffen. De kans dat ze boven water worden gevonden, wordt steeds kleiner.''

De drie vermisten hadden niet alleen een reddingsvest aan, maar ook een overlevingspak. Dat is van nek tot enkel waterdicht en zorgt ervoor dat iemand blijft drijven. ''Je kunt het daarmee wel een halve dag volhouden in het water, met een goede conditie nog wel langer. Als deze mensen in het water zijn terechtgekomen, is er een reële kans dat ze het overleven'', aldus de kustwacht.

Duikers

Volgens de KNRM is duikvaartuig ZrMs. Cerberus inmiddels ter plaatse en voeren duikers van de marine een verkenningsduik uit om de ligging en de omstandigheden van en bij het wrak te bepalen.

De duikers keken daarbij onder meer door het raam van de brug en hebben geen slachtoffers gezien. Dat meldde een woordvoerder van de kustwacht maandag.

De duikers kijken ook of het wrak stabiel genoeg ligt om het later binnen te gaan en verder te zoeken naar eventuele drenkelingen.

Helikopters

Drie reddingsboten en twee helikopters zoeken naar de opvarenden. Verder hebben zich zo'n tien vissersvaartuigen, enkele commerciële schepen, drie kleine patrouilleschepen en het onderzoeksvaartuig Zr. Ms. Snellius van de marine aangesloten bij de zoekactie. De Kustwacht coördineert de zoektocht.

''We maken een zoekgebied aan de hand van onder meer de windgegevens'', legt een woordvoerder van de Kustwacht uit. Een coördinator dirigeert schepen die meedoen aan de operatie vervolgens naar de plaats waar ze de grootste bijdrage kunnen leveren. Zo kunnen ook burgerschepen helpen bij het redden van de drenkelingen.

In de loop van de ochtend stijgt ook een vliegtuig van de kustwacht op. Die kan niet alleen speuren naar de drenkelingen, maar ook naar eventuele olielekken. ''Mensen zijn onze eerste prioriteit'', aldus de kustwacht.