De politie in Dordrecht heeft ten onrechte een aangehouden vrouw in het bijzijn van mannelijke agenten gevraagd haar hoofddoek af te doen. 

Dat vindt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, die een klacht van de vrouw hierover vrijdag gegrond verklaarde. Brenninkmeijer zegt dat de politiechef hem er onvoldoende van heeft kunnen overtuigen dat het niet mogelijk was dat de vrouw de hoofddoek kon afdoen bij een vrouwelijke agent.

Het incident gebeurde vorig jaar februari. De neef van de vrouw werd aangehouden op een parkeerplaats. De vrouw ging verhaal halen en werd zelf ook door de politie meegenomen. Ze klaagde eerder al bij de politie over de behandeling. Maar toen ze daar geen gelijk kreeg, wendde ze zich tot de ombudsman.

De politiechef vond dat er geen sprake was van een onwenselijke situatie. In principe probeert de politie moslima's zoveel mogelijk hun hoofddoek te laten afdoen in aanwezigheid van alleen vrouwelijke agenten.

Maar, zo stelt de politie ook, het kan voorkomen dat er geen vrouwelijke arrestantenbewaarder is. ''In dit geval was er geen vrouwelijke arrestantenbewaarder meer aanwezig op het moment dat verzoekster haar hoofddoek moest afdoen, anders was dat zeker gebeurd'', stelt de politie.

Vernederend

Daar neemt Brenninkmeijer geen genoegen mee. Hij wijst de politie erop dat er aanvankelijk wel degelijk een vrouwelijke agent aanwezig was. De politie moet zoveel mogelijk ruimte geven aan arrestanten voor religieuze uitingen, zoals het dragen van een hoofddoek.

''Vrouwen die vanwege hun geloofsovertuiging een hoofddoek dragen en gedwongen worden in aanwezigheid van mannen hun hoofddoek af te doen, ervaren dit als bijzonder vernederend. Zij schamen zich en voelen zich letterlijk blootgesteld en onbeschermd.'' Brenninkmeijer zegt te begrijpen dat de politie ook met veiligheid te maken heeft.

Een woordvoerster van de ombudsman zegt dat het probleem vaker voorkomt. Zo klaagde een moslima ook al eens over het optreden van de politie in Noord-Holland.