De Pier van Scheveningen gaat volgende week vrijdag dicht. Dat heeft de gemeente Den Haag bepaald, liet een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen vrijdag weten.

De pier is begin dit jaar failliet verklaard.

De curator had tot 1 oktober de tijd gekregen om noodzakelijke reparaties uit te voeren. Tijdens een controle door de Veiligheidsregio Haaglanden en de Dienst Stedelijke Ontwikkeling bleek echter dat die reparaties niet zijn uitgevoerd.

''Op vrijdag 11 oktober 2013 om 10.00 uur wordt de Pier afgesloten omdat het gebouw niet voldoet aan de wettelijke eisen van brandveiligheid'', aldus de woordvoerder. De curator en de ondernemers van de Pier zijn volgens hem vrijdagochtend op de hoogte gesteld van het besluit.

Houten constructie

De eerste Pier van Scheveningen werd geopend in 1901 en was een houten constructie die direct achter het Kurhaus lag. In 1943 werd die gesloopt door de Duitsers, omdat ze niet wilden dat de vijand er gebruik van zou maken. De Duitsers hadden er spullen opgeslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De nieuwe Pier verrees een paar 100 meter ten noorden van de oude. Prins Bernhard opende deze feestelijk in 1961.

Het Van der Valkconcern nam het bouwwerk in zee in 1991 voor een symbolisch bedrag van 1 gulden over. Het concern breidde de pier uit en overdekte een gedeelte. In september 2011 brak er brand uit op de Pier. Een appartement en een deel van een kinderspeeleiland werden verwoest.

Curator

Nu de gemeente Den Haag in de slepende affaire rond de Scheveningse Pier een knoop heeft doorgehakt en sluiting van het bouwwerk heeft gelast, is de curator opnieuw aan zet. Hij is de eigenaar en niet, zoals veel mensen denken, de gemeente Den Haag, zei een woordvoerster vrijdag.

De Pier is particulier bezit en had eerder onder meer Nationale Nederlanden en het Van der Valkconcern als eigenaar.

''De gemeente heeft wel een toezichtstaak. Duidelijk is in elk geval dat de Pier niet voldoet aan de wettelijke eisen van brandveiligheid'', aldus de woordvoerster. ''Noodzakelijke reparaties heeft de curator nooit uitgevoerd en daarom grijpt de gemeente in.''

Wat er uiteindelijk met de Pier gebeurt als geen koper wordt gevonden, kon ze niet zeggen. Slopen is dan niet uitgesloten. ''Als de curator een sloopvergunning aanvraagt bij de gemeente, nemen we die in behandeling zoals bij elk ander pand of gebouw.''