De politie heeft jarenlang op grote schaal verzuimd aangehouden drankrijders of asociale weggebruikers te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). 

Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag donderdag. Vooral de grote politieregio's als Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Utrecht gingen de fout in.

Oud-directeur van het CBR Jos Vaessen stelt het probleem al in 2000 te hebben aangekaart. Op basis van het aantal veroordelingen was duidelijk dat er veel meer aanmeldingen zouden moeten zijn.

"Je kunt je afvragen of het verantwoord is geweest om zo lang zo veel mensen te missen. Wij hadden deze mensen veel liever eerder gehad."

Stijging

Tot 2011 werden jaarlijks ongeveer achttienduizend meldingen van de politie aan het CBR gedaan. Vorig jaar steeg dat aantal ineen met zesduizend.

Die explosieve stijging komt volgens de politie door strengere wetgeving, zoals de invoering van het alcoholslot en het automatiseren en verbeteren van het aangifteproces.

Politie

De politie wil volgens Eenvandaag echter niet reageren op het feit dat jarenlang duizenden overtreders niet zijn gemeld aan het CBR.

Voormalig landelijke verkeersofficier van justitie Koos Spee pleit voor een dwingender systeem bij de politie. Zo moet bij ernstige verkeersovertredingen of alcoholgebruik in het verkeer altijd een mededeling worden gedaan aan het CBR, voor bijvoorbeeld een heropvoedingscursus.