Nationaal park De Utrechtse Heuvelrug krijgt er vierduizend hectare natuur- en cultuurgebied bij. 

Vanaf volgende week horen de bos- en heidegebieden in de driehoek Maarn - Zeist - Leusden tussen de snelwegen A12 en A28 ook bij het park, zo maakt de parkdirectie donderdag bekend.

Het bosgebied tussen Rhenen en Driebergen aan de zuidzijde van de A12 is in 2003 aangewezen als nationaal park. Toen al bestond de wens om de bossen aan de andere kant van de snelweg bij het park te trekken, maar de drukbereden weg vormde een barrière.

De A12 is de afgelopen jaren grondig op de schop genomen en er is een ecoduct gebouwd ter hoogte van Driebergen-Rijssenburg. Daarmee is een verbinding tot stand gekomen..

Bebouwing

Nationaal park De Utrechtse Heuvelrug is bijzonder, omdat het anders dan de andere 19 nationale parken ook veel bebouwing binnen de grenzen heeft. In het gebied van tienzduizend hectare zijn veel landgoederen en buitenplaatsen te vinden, verschillende beschermde dorpsgezichten en de laatste tabaksschuren van Nederland.

Behalve natuurbeheerders zijn ook gemeenten, Defensie en particuliere families eigenaar van delen van het park.

Gedeputeerde Bart Krol van de provincie Utrecht opent het nieuwe deel van het nationaal park dinsdag door met een schaapskudde over het ecoduct te wandelen.