'Volkert van der G. mag op proefverlof'
Dat meldt de Raad woensdag middels een persverklaring.
De Raad stelt dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een besluit moet nemen over de verlofaanvraag van de moordenaar van Pim Fortuyn. Dit besluit moet voor 14 oktober worden genomen.
Drie eerdere verlofaanvragen van Van der G. werden geweigerd door de gevangenisdirecteur. Van der G. is vervolgens naar de beklagcommissie gestapt.
De directeur van de inrichting waar Van der G. verblijft ging bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in beroep tegen een besluit van de beklagcommissie, die van mening was dat Van der G. op verlof mocht. De Raad heeft geoordeeld dat de aanvraag inderdaad onterecht is afgewezen.
Resocialisatie
De Raad is het eens met de beklagcommisie en is van mening dat de maatschappelijke onrust die het verlof van Van der G. kan veroorzaken niet opweegt tegen zijn noodzakelijke resocialisatie.
"Een gedoseerd vrijhedenbeleid, waarbij verlofmogelijkheden geleidelijk worden uitgebreid naarmate de einddatum nadert", zo schrijft de Raad, "is bij uitstek het middel om de veroordeelde te laten voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving en om de samenleving te laten wennen aan de terugkeer van de veroordeelde."
Teeven heeft eerder gezegd dat hij een proefverlof voor Van der G zou weigeren. Ook premier Mark Rutte heeft het eerder 'ondenkbaar' genoemd dat Van der G ooit proefverlof krijgt.
Van der G. kreeg in 2003 een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd vanwege de moord op Pim Fortuyn. De politiek leider van de LPF werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum.
Van der G. kan in mei 2014 hoe dan ook vervroegd vrij komen, als hij twee derde van zijn straf met goed gedrag heeft uitgezeten. Van der G. is eerder in 2007 op verlof geweest.
Teeven
De uitspraak van de Raad betekent volgens Teeven "nadrukkelijk niet" dat Volkert van der G. ook echt meteen verlof krijgt. "Het kan zijn dat ik volgende week beslis dat hij geen verlof krijgt", aldus de bewindsman.
Teeven zegt dat een goede terugkeer naar de samenleving mogelijk ook in de gevangenis kan worden voorbereid.
De staatssecretaris wees opnieuw op het gevaar van maatschappelijke onrust. Ook zaken als veiligheid van de man zelf spelen een rol. Er zijn heel veel van dat soort overwegingen, aldus Teeven, dat soort overwegingen neemt de Raad ook mee in zijn oordeel. Hij denkt volgende week een beslissing te nemen.
De kamer wil pas na het besluit van Teeven in debat over de kwestie. Lilian Helder van de PVV had om een debat gevraagd.
Bekijk de reactie van Teeven:
Argumenten
Een woordvoerder van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming zegt dat Teeven de uitspraak van de Raad kan afwijzen als hij met nieuwe argumenten komt om Van der G. niet op proefverlof te sturen.
"Dan komt het weer bij de beroepscommissie terecht, omdat de klager hoogstwaarschijnlijk opnieuw in beroep gaat", laat de woordvoerder weten. "Uiteindelijk kan het zo zijn dat de uitspraak van de Raad bindend is en Van der G. hoe dan ook op proefverlof gaat."
Premier Mark Rutte laat weten niet te willen reageren op een mogelijk proefverlof van Van der G. Regeringspartij VVD is tegen een proefverlof. ''De VVD vindt dat staatssecretaris Teeven geen toestemming moet geven voor proefverlof van Van der G. wegens de onrust in de samenleving'', twittert Kamerlid Ard van der Steur.
De PVV laat weten een dringend beroep te doen op Teeven om Van der G. "onder geen enkele voorwaarde op proefverlof te laten gaan". "De PVV verwacht dan ook van de staatssecretaris dat hij zich een vent toont, zijn rug recht houdt en de toezegging van nog geen jaar geleden in stand houdt."
Maatschappelijk belang
CDA-Kamerlid Peter Oskam is net als de VVD en de PVV tegen het verlof van Van der G. "De Raad voor de Strafrechtstoepassing heeft geoordeeld dat het resocialiseren van Van der G. zwaarder weegt dan bijvoorbeeld maatschappelijke onrust. Het CDA is het hier niet mee eens", aldus Oskam.
"Wij vinden het maatschappelijk belang zwaarder wegen en hopen dat de staatssecretaris alsnog zal besluiten het verlof niet te verlenen."
Marcouch
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch laat aan NU.nl weten dat voor Volkert van der G. dezelfde voorwaarden en regels voor verlof gelden als voor andere gedetineerden. Hij laat het aan de staatssecretaris om een afweging te maken of Van der G. inderdaad recht heeft op proefverlof.
"Wij vinden het belangrijk dat er op tijd wordt gewerkt aan resocialisatie en terugkeer in de samenleving. Hij zal toch een keer vrijkomen", aldus Marcouch.
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren sluit zich bij hem aan: "Voor iedereen gelden dezelfde regels", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Deze man zit niet tot zijn dood vast."
Marten Fortuyn
De familie van Fortuyn verwacht "een enorme maatschappelijke onrust en een gevaarlijke situatie voor Van der G. zelf". Dat zegt broer Marten Fortuyn in een eerste reactie.
Fortuyn zegt overigens niet te denken dat de moordenaar van zijn broer daadwerkelijk met proefverlof mag. ''Teeven moet eerst nog beslissen. En van hem en van Mark Rutte heb ik eerder wel begrepen dat proefverlof voor Van der G. niet hoog op de lijst staat'', aldus Marten Fortuyn, die nog toevoegt dat ''kennelijk het strafrecht in Nederland toch gebreken kent''.
Hans Smolders (chauffeur Pim Fortuyn en voormalig LPF-Tweede Kamerlid): "Ik ben redelijk van slag. Het is een wereldvreemde beslissing die geen rekening houdt met gevoelens die leven onder de bevolking. Ik ga ervan uit dat staatssecretaris Fred Teeven zijn rug recht houdt."