De bewoners van de Vluchtflat in Amsterdam verhuizen maandagavond naar het gebouw van de voormalige filmacademie aan de Overtoom. 

Het betreft een tijdelijke opvanglocatie die voor één nacht beschikbaar wordt gesteld door krakers, maakte een woordvoerster van de groep bekend.

De uitgeprocedeerde asielzoekers trokken maandag uit het gekraakte kantoorpand van woningcorporatie De Key waarin ze sinds mei van dit jaar verbleven. Ze vertrekken rond 19.30 uur te voet van het parkeerterrein bij de Vluchtflat naar hun nieuwe tijdelijke onderkomen op de Overtoom.

De 159 uitgeprocedeerde asielzoekers maken deel uit van de protestgroep Wij zijn hier, die vorig jaar begon met een tentenkamp in Osdorp en daarna een kerk bezette die bekend werd als Vluchtkerk.

Onderdak

Staatssecretaris Fred Teeven heeft de uitgeprocedeerde asielzoekers nog maximaal 12 weken onderdak aangeboden in Ter Apel, mits ze willen meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

De asielzoekers vinden dat voorstel van Teeven niet goed. De vluchtelingen vinden dat Teeven in zijn voorstel er geen rekening mee houdt dat veel van de asielzoekers al hebben geprobeerd terug te gaan, maar dat dat niet is gelukt, omdat hun land hen niet wil hebben of omdat de landen te gevaarlijk zijn.

De uitgeprocedeerden voelen zich onder druk gezet, omdat aan het aanbod van onderdak de voorwaarde van terugkeer is verbonden, zo meldden woordvoerders van de groep van 159 personen.

Van der Laan

Maandagochtend had een delegatie van de bewoners een gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan. Van der Laan vond dat het overleg met de bewoners in goede harmonie is verlopen. Hij heeft met de bewoners het aanbod van Teeven besproken, liet zijn woordvoerster na afloop weten.

Volgens Van der Laan hoeft niemand op straat komen te staan. De bewoners die wel naar Ter Apel willen, kunnen zich daarvoor maandag inschrijven. ''Vervoer wordt geregeld. Voor mensen die geen gebruik willen maken van het aanbod van de staatssecretaris, ziet de gemeente geen nieuwe gefaciliteerde mogelijkheden voor opvang'', zei de woordvoerster van Van der Laan.

''Kwetsbare mensen en mensen met psychische problematiek worden door de gemeente opgevangen.'' Maandagavond meldde een woordvoerster van Justitie dat niemand zich had ingeschreven.